Provincie Flevoland

Provinciale Staten praten in Rusland over meerpartijen politiek

Publicatiedatum: 18 juni 2010

Een delegatie van Flevolandse Statenleden, onder leiding van de Commissaris van de Koningin, brengt volgende week een bezoek aan de Russische vriendschapsregio Dmitrov. In het kader van een politiek-bestuurlijk samenwerkingsproject wordt er met leden van de Doema van Dmitrov gesproken over politieke besluitvormingsprocessen, het betrekkken van jongeren bij de politiek en de plaats van coalitiepolitiek binnen het districtenstelsel van Dmitrov.

Dit politiek-bestuurlijke uitwisselingsproject is gestart op 1 juni 2009 met een aftrap in Dmitrov. In december 2009 heeft een delegatie van politici uit Dmitrov een bezoek gebracht aan Lelystad. Hier is een week lang gesproken over het belang van de politieke cultuur voor de inrichting van een politiek systeem en de betrokkenheid van burgers bij 'de politiek'.

De bijeenkomst van volgende week is een verdieping van de uitwisseling in Lelystad. Vergelijkbare thema's komen aan de orde.

Het bezoek draagt bij aan het verstevigen van de banden om ook in de toekomst met elkaar over (gevoelige) politiek-bestuurlijke kwesties te spreken. Beide regio's bieden elkaar bijvoorbeeld ook 'een kijkje in de keuken' bij verkiezingen in Flevoland en Dmitrov.
Daarnaast wordt geprobeerd om samen een methode te schrijven voor coalitievorming binnen een meer partijenstelsel. Een stelsel wat Nederland kenmerkt en een ontwikkeling waar Rusland ook naar toe groeit. Een methode die past in de Russische context.

Onder leiding van twee procesbegeleiders zullen de statenleden en hun Russische collega's werkbezoeken afleggen, met elkaar in debat gaan en met elkaar spreken over deze thema's.

Een dergelijk project is voor Russische begrippen zeer uniek te noemen en alleen mogelijk door de jarenlange vriendschapsrelatie van Flevoland met Dmitrov en wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens het bezoek zal de Commissaris van de Koningin Leen Verbeek een Johan Cruijff Court openen bij een school voor speciaal onderwijs. Het geld hiervoor is door PS beschikbaar gesteld.