Gemeente Zederik


Succesvolle DriveXperience

Op vrijdagmiddag 18 juni jl. organiseerde de gemeente Zederik de `Praktijkdag voor jonge autorijders'. Zo'n dertig jongeren kwamen naar Lexmond om daar deel te nemen aan deze speciaal voor hen georganiseerde dag.

Wethouder van Verkeer
Nadat wethouder Hans Freije de jongeren welkom had geheten, en hen het belang van verkeersveilig gedrag nogmaals op het hart had gedrukt, was de eer aan de wethouder om de eerste noodstop te maken op de mobiele slipbaan. Na deze succesvolle noodstop waren de jongeren aan de beurt.

The DriveXperience

Praktijkrit
De eerste groep ging direct op pad met professionele begeleiders voor een 2,5 uur durende praktijkrit. De bedoeling van deze rit was om van elkaar te leren: het beoordelen van elkaars rijstijl, praktische tips en inzicht in minder goede gewoontes.

Remproef
De tweede groep begon met de remproef op de mobiele rijbaan. Hier kon je ervaren wat er bij verschillende snelheden gebeurt met de auto wanneer je een noodstop moet maken op een glad wegdek. De belangrijkste conlusie: ABS werkt op een glad wegdek minder goed dan vooraf verwacht.

Voor deze proef werden door autobedrijf van Zessen drie gloednieuwe auto's beschikbaar gesteld, uitgerust met de meest moderne ABS-systemen!

Alcohol- en drugsdiscussie
De derde groep begon met een groepsdiscussie over alcohol en drugs in het verkeer. Een ervaringsdeskundige zwengelde de discussie aan over "verantwoord" drank- en drugsgebruik in het verkeer. Ook werden de jongeren geïnformeerd over- en geconfronteerd met het directe effect van drank- en drugsgebruik op de verkeersprestatie van een automobilist.

Na een broodmaaltijd werden de evalutieformulieren ingevuld en de deelname-certificaten uitgedeeld. Waardering alom voor deze leerzame dag!

The Drive Xperience is een praktische, leerzame én ook leuke praktijkdag voor jonge autorijders. Deze praktijkdag en -avond is een unieke gelegenheid om zélf in de praktijk te ervaren hoe goed je als jonge autorijder bent en welke verbeterpunten er wellicht nog zijn te behalen.