Rijksoverheid


Dreigingsniveau blijft beperkt

Nieuwsbericht | 18-06-2010

Het niveau van de terroristische dreiging in Nederland blijft beperkt. Trends die de afgelopen periode op nationaal en internationaal niveau zijn onderkend, komen op hoofdlijnen overeen met het vorige dreigingsbeeld.

Dat schrijft minister Hirsch Ballin (Justitie en BZK) in de voortgangsrapportage Terrorismebestrijding die op 18 juni 2010 naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Terroristische dreiging

Het profiel van Nederland blijft passen in het internationale jihadistische vijandbeeld. Daarbij geldt al langer dat het risico op terroristische aanslagen groter is voor Nederlandse belangen in het buitenland.

Daarnaast komt de dreiging tegen Nederland zelf nog steeds voornamelijk vanuit transnationale netwerken, die zich vooral kunnen manifesteren via Nederlandse of Europese jihadisten die terugkeren uit trainingskampen of strijdgebieden.

Daarom wordt het dreigingsniveau tegen Nederland gehandhaafd op beperkt.

WK voetbal

De situatie rondom mogelijke dreiging tegen het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Nederlandse overheid.

In nauw overleg tussen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen.

Tegengaan terrorisme op internet

Er is in de voortgangsrapportage ook nadrukkelijke aandacht voor het tegengaan van terrorisme op internet. Het internet vormt nu een constante factor als het gaat om rekrutering, beraming en logistieke transnationale planning van aanslagen.

Nederland zal de komende periode het voortouw nemen bij het project 'Illegal use of the Internet'. In nauwe samenwerking met de Europese Commissie en partnerlanden als Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk wordt publiekprivate samenwerking bij bestrijding van terrorisme op het internet op Europees niveau vormgegeven.