Spectaculaire opening Stadsmuseum in Lelystad


Immense sculptuur van kunstenaar Henk Hofstra vanavond onthuld

LELYSTAD, 20100618 -- Groots, buitengewoon, maar vooral verrassend. Dit kenmerkt de eerste editie van het Stadsmuseum in Lelystad. Met een spectaculaire onthulling van een immens wit hoofd van de hand van kunstenaar Henk Hofstra wordt het publiek getuige van de start van een uniek evenement. "Lelystad staat vanaf dit moment op de culturele kaart van Nederland", zegt de burgemeester van de stad, Margreet Horselenberg, die samen met ambassadeur van de stad Edsilia Rombley de opening verricht.

Het evenement, dat plaatsvindt van 18 tot en met 27 juni, biedt bezoekers het neusje van de zalm voor wat betreft hedendaagse buitenkunst. Al bij de entree worden bezoekers verrast door twee enorme opblaasbare zwarte poedels van buitenkunstenaar Florentijn Hofman. Henk Hofstra, die in 2007 in Drachten een kilometer lange weg blauw spuitte, ontwikkelde voor Lelystad het kunstproject `Boven Water', een levensgrote man op een gigantisch wit hoofd met een totale lengte van 7,5 meter. Het hoofd komt te staan op een blauw gespoten plein van 1500 vierkante meter. Menno Baars is de eerste kunstenaar ter wereld die een heteluchtballon voorziet van een buiten proportioneel schilderij. De komende week spant hij zich in om het 800 m2 doek te beschilderen.

"Lelystad geeft lucht", is onze belofte", zegt Edsilia Rombley. Met dit indrukwekkende museum en evenement willen we laten zien wat er mogelijk is in Lelystad. Want in Lelystad is nog ruimte." Het evenement vindt plaats in het gebied tussen de Bataviahaven en Batavia Stad. Toegang is gratis.

Het Stadsmuseum