Zie ook:
Vier in Nederland opgepakte Tamils weer vrijgelaten
Vluchtelingen ook in Nederland niet meer veilig
Onderzoek Tamil Tijgers Vastgelopen
Opnieuw aanhoudingen in onderzoek Tamils in Nederland

Vluchtelingen ook in Nederland niet meer veilig


Nederlandse regering om uitleg gevraagd

DEN HAAG, 20100618 -- Zondag 21 juni is het Wereldvluchtelingendag. De vluchtelingen die de burgeroorlog in Sri Lanka zijn ontvlucht en hier als vluchteling zijn erkend, durven in Nederland echter geen openbare bijeenkomst meer te houden. Deze nieuwe Nederlanders voelen zich in Nederland niet meer veilig sinds de razzia van 26 april en het feit dat op 16 juni opnieuw 4 van hen zijn opgepakt en met handboeien afgevoerd uit hun woning of van hun werkplek. Wie volgt? In een brief aan de Nederlandse Regering wordt opheldering gevraagd over het politieke doel dat Nederland met deze ongekend harde actie voor ogen heeft.

De brief die hieronder staat afgedrukt, is hedenochtend vroeg gefaxt naar premier Balkenende en de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken. De vluchtelingen zijn er van overtuigd dat het hier niet gaat om een juridische maar een politiek actie. Waarom worden in de persberichten van Justitie de oorlogsmisdaden van Sri Lanka niet genoemd?

Twee vechtende partijen zijn over de schreef gegaan zoals bij oorlogen gebruikelijk is. De vluchtelingen in Nederland hebben hier part nog deel aan gehad. Zij zijn deze strijd juist ontvlucht en hebben hier hun toevlucht gezocht. Maar Nederland blijkt voor hen geen veilige haven. De lange arm van de regering van Sri Lanka blijkt een verlengstuk te hebben gevonden in de vorm van de Nederlandse Justitie.

Bij de razzia op 26 april heeft Justitie als eerste het wensenlijstje van de ambassade van Sri Lanka opgepakt. Terwijl de Nederlandse media het moesten doen met een aantal plaatsnamen, werd op de TV in Sri Lanka de aanhoudingen in Nederland triomfantelijk gemeld met naam en toenaam van de opgepakte verdachten. Op het wensenlijstje stond de sociale top van de Tamil gemeenschap in Nederland. Deze bestond in de eerste plaats uit de vrijwilligersorganisatie, die hier de boel sociaal, cultureel en humanitair probeert draaiende te houden. Niet alleen het onbezoldigde bestuur, voorzitter, secretaris, penningmeester en een ex bestuurslid, maar ook de ceremoniemeester en de voorzitterster van het vrouwengilde werden geboeid afgevoerd. Daarnaast is ook de Nederlandse Tamil opgepakt die door de internationale gemeenschap is gevraagd zitting te nemen in de Raad, die de Verenigde Naties gaat adviseren over een vreedzame oplossing voor dit gebied.

De verdachten kregen alleen een advocaat toegewezen. De reclassering die bij gewone Nederlanders ten behoeve van de rechtbank een zgn vroeghulpverslag maakt, is niet toegelaten. De familie werd niet eens verteld waarom hun dierbaren waren opgepakt en waarom ze niet op bezoek mochten of met hen mochten bellen. Radeloos verkeerde men in onzekerheid. Pas na 7 weken werd duidelijk wat er aan de hand was en dat het hier ging om een pijnlijke vergissing van Justitie. De Nederlandse Justitie blinkt echter niet uit met het ruiterlijk erkennen van vergissingen. De vluchtelingen gingen uit van een spoedige vrijlating en waren bereid hiervoor te demonstreren wanneer dat niet snel genoeg zou geschieden. Deze actiebereidheid kan Justitie door haar afluisterpraktijken niet zijn ontgaan. Met het oppakken van nog eens 4 verdachten op 16 juni is deze vluchtelingengemeenschap in Nederland door Justitie ernstig geïntimideerd.

Nadere bijzonderheden zullen spoedig volgen.
------------------
De Brief van 18 juni aan de Nederlandse regering


Aan de Nederlandse regering

Geacht Kabinet,

Het spijt mij u te moeten berichten dat op 21 juni 2010, Wereldvluchtelingendag, de Tamil vluchtelingen in Nederland niet meer in het openbaar bijeen durven komen.
Zij voelen zich hier in Nederland niet langer veilig.
Op 26 april zijn ze met een razzia beroofd van de vrijwilligersorganisatie, die de boel hier sociaal, cultureel en humanitair draaiende probeert te houden. Op 16 juni zijn opnieuw 4 van hen opgepakt en met handboeien afgevoerd van hun werk of uit hun huis voor de ogen van de buurt en hun collega's.

De Tamil gemeenschap wil graag weten waarom de Nederlandse regering hen hier niet gewoon met rust had kunnen laten. Ze deden toch niemand kwaad?
Waarom worden zij nu ook in Nederland vervolgd?
Wat is het achterliggende politiek doel van deze aanpak?
Waarom behandelt de Nederlandse Justitie deze Nederlandse verdachten niet als Nederlanders?
Waarom oefent Justitie psychologische terreur uit op de verdachten en hun familie?
Waarom worden bij de verhoren methodes gebruikt waardoor andere verklaringen op papier komen dan de verdachten hebben afgegeven, misbruik makend van het feit dat meeste verdachten slecht Nederlands kunnen lezen en in een permanente stress verkeren?

De Tamil gemeenschap wil graag een antwoord van de Nederlandse regering voor 21 juni, Wereldvluchtelingendag.