Gemeente Zwartewaterland


Renovatie carillons in Zwartewaterland

Het vertrouwde geluid van het carillon zal de komende weken niet over Hasselt klinken. Na ruim 40 jaar is het instrument aan renovatie toe. In opdracht van de gemeente zal de firma Eijsbouts uit Asten daarom vandaag beginnen met het demonteren van het carillon.

Tijdens de renovatie wordt het mechaniek vervangen en zal het klokkenspel worden uitgebreid met 7 klokjes en wordt de computer voor automatische melodieën vervangen door nieuwe geavanceerde apparatuur. Ook het carillon in Genemuiden wordt voorzien van zo'n nieuwe computer. Hierdoor is meer flexibiliteit en variatie mogelijk in het carillonspel en kunnen melodieën worden uitgewisseld. In de kerktoren van Hasselt zal verder een beter geïsoleerde cabine komen met een nieuw klavier voor de stadsbeiaardier. Dit verbetert niet alleen de speelomstandigheden, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor educatieprojecten voor de leerlingen in het basisonderwijs. In samenwerking met de Stichting Promotie Hanzestad Hasselt (SPHH) wordt onderzocht of er op termijn een permanente expositie kan worden ingericht. De expositie wil bezoekers de interessante geschiedenis van de toren en het carillon laten zien.

De werkzaamheden aan het carillon zullen volgens planning op 18 juni zijn afgerond. Met de aanpassingen zullen de carillons in Hasselt en Genemuiden ook in de komende jaren weer optimaal dienst kunnen doen.

Hasselt, 17 mei 2010