Ingezonden persbericht


Alamar
Speelfilmdebuut Pedro González-Rubio

De eerste speelfilm van de Mexicaan Pedro González-Rubio is een ontspannen vertelling over het vijfjarige jongetje Natan dat met zijn vader en grootvader een paar weken doorbrengt aan de Mexicaanse kust. Voordat hij naar zijn moeder in Rome vertrekt maakt Natan niet alleen kennis met het leven op zee, maar ook met zijn familieachtergrond. De opnamen vonden plaats bij het op twee na grootste koraalrif ter wereld, voor de Caribische kust van Mexico. Vanaf 19 augustus te zien in: Rialto, Het Ketelhuis (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lux (Nijmegen), Verkadefabriek (Den Bosch) en Plaza Futura (Eindhoven).

Ooit beleefden de Italiaanse Roberta en de Mexicaanse jongeman Jorge een gepassioneerde liefde aan de Mexicaanse kust. Door verschillen in temperament hield de verhouding echter geen stand. Wel hebben de twee veel plezier van Natan, het zoontje dat uit de verbintenis voortkwam. Voordat hij definitief bij zijn moeder in Rome intrekt brengt Natan met zijn vader Jorge een paar weken door in het vissersdorp van grootvader Matraca in de streek Quintana Roo bij het Chinchorro-rif, een van de weinige koraalriffen ter wereld met een intact ecosysteem. Vissend en verhalen vertellend vieren de mannen vakantie, spelenderwijs raakt Natan thuis in zijn (gedeeltelijke) Maya-achtergrond.

González-Rubio filmde in een eenvoudige, bijna documentaire stijl het paradijselijke leven van drie mannen aan de Caribische kust. Op de achtergrond spelen echter ook spanningen; Alamar ('Naar de zee') is niet alleen het verslag van een idyllisch samenzijn maar markeert ook het uiteenvallen van een familie, een huwelijk en het verloren gaan van een gedeelde achtergrond.

Over de regisseur
Filmer Pedro González-Rubio (Brussel, België, 1976) heeft Mexicaanse ouders en woonde in zijn jeugd enige jaren in India. Hij volgde de opleiding mediastudies van de Universiteit van Mexico Stad en studeerde ook aan de London Film School. González-Rubio is actief als cameraman, producent en regisseur. Zijn documentairedebuut Toro negro (2005) - een rauw portret van de jonge Mexicaanse stierenvechter Fernando 'El negro' Pacheco - was in 2006 te zien op het International Film Festival Rotterdam.

Prijzen voor Alamar
Sinds de wereldpremière tijdens het internationale filmfestival Toronto in september 2009 is Alamar overladen met internationale onderscheidingen. Na een Tiger Award op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) in januari 2010 volgden vele prijzen, waaronder de New Directors Prize op het San Francisco International Film Festival, de prijs voor beste film op het festival van Buenos Aires, de grote juryprijs op het Miami Film Festival en FIPRESCI Prize op het Toulouse Latin America Film Festival, de prijs van de internationale bond van filmcritici. Bovendien was Alamar de openingsfilm van het Generation programma van de Berlinale 2010. Over de hele wereld zijn publiek en recensenten het eens: met Pedro González-Rubio heeft de internationale filmwereld er een groot talent bij, waarvan we nog veel kunnen verwachten.

Alamar
Pedro González-Rubio (Mexico, 2009)
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld 73' kleur