Gemeente Barendrecht

Vrijdag 18 juni

Eerste jubileum voor Barendrechtse Veteranendag

BARENDRECHT (maandag 14 juni 2010) - Op vrijdag 18 juni ontvangt de gemeente Barendrecht voor de vijfde keer jonge en oude Barendrechtse veteranen in de centrale hal van het gemeentehuis. De gemeente biedt deze dag aan als symbolisch 'cadeau'. Het is een eerbetoon voor hun inspanningen in het verleden, maar ook voor hun activiteiten nu in het kader van vredesoperaties in verschillende delen van de wereld. Om 16.00 uur opent burgemeester Van Belzen officieel het programma.

Na de toespraken van de burgemeester en de heer F. Dijkstra (ex-voorzitter Federatie Indië Militairen Nederland) heeft het programma vooral een informeel karakter. Daardoor is er ruimschoots de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen. Volgens Van Belzen schuilt daarin de kracht. 'We hopen dit jaar opnieuw meer dan honderd Barendrechtse veteranen te mogen verwelkomen. De afgelopen jaren is gebleken dat zij het de moeite waard vinden om tijdens deze gelegenheid ervaringen te delen. Dat schept een speciale band en kan emotioneel soms heel erg opluchten. Deze traditie zetten we graag voort.'

Respect, waardering en begrip

Door het organiseren van een lokale Veteranendag toont Barendrecht respect, waardering en begrip voor de inzet van de veteranen. De dag draagt bij aan het algemene besef dat militairen, namens ons allen, worden ingezet in dienst van vrede. Veteranen die geregistreerd zijn bij het Veteraneninstituut hebben reeds een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en vindt plaats op zaterdag 26 juni in Den Haag. In 2006 is deze dag door de regering aangemerkt als nationaal evenement. De dag is niet alleen bedoeld voor de veteranen zelf, maar nadrukkelijk ook voor het algemene publiek. Juist de ontmoetingen van veteranen met het algemene publiek bewijzen de waarde van het evenement.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht