Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Leeuwarden gaat door met eigen energieambities

Minister Van Middelkoop heeft gisteren aan de Tweede Kamer bekendgemaakt dat hij van plan is om het Noordelijk Bouwbesluit te schrappen. Dit vanwege gebrek aan draagvlak. Leeuwarden is teleurgesteld over dit besluit en blijft vasthouden aan de eigen ambities.

Noordelijk Bouwbesluit

Noord-Nederland had met het Rijk afgesproken om de energienorm (EPC) voor nieuwbouwwoningen hier te verlagen van EPC 0,8 naar 0,5. Dit in het kader van de ambitie om op het gebied van duurzaamheid vooruit te lopen en de eigen economie structureel te versterken. Na het positieve besluit van het Rijk op 29 januari 2010 ontstond aarzeling bij een deel van de woningcorporaties en bouwbedrijven. Er is met name zorg over de meerkosten. In reactie hierop is de invoering van het Noordelijk Bouwbesluit in eerste instantie uitgesteld van 1 juli 2010 naar 1 oktober 2010. In overleg met de betrokken overheden en uitvoerende partijen is Minister Van Middelkoop nu voornemens om het Noordelijk Bouwbesluit helemaal te schrappen.

Leeuwarden gaat door

Al sinds 2007 heeft Leeuwarden afspraken met beide corporaties (WoonFriesland en Elkien) om nieuwbouw van deze partijen aan een energienorm van EPC 0,5 te laten voldoen. De gemeentelijke ambitie is om dit voor alle nieuwbouw te laten gelden. Het Noordelijk Bouwbesluit zou dit in een keer regelen voor heel Noord-Nederland.

Leeuwarden en de lokale partners blijven met projecten werken aan de gemaakte afspraken en ambities. Dit niet alleen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te beperken, maar ook om de lokale en regionale economie structureel te versterken. Uiteindelijk zullen de bewoners het meeste profiteren van energiezuinige en comfortabele woningen.