Gemeente Tilburg

Portret van oud-burgemeester
Ruud Vreeman onthuld

Geschilderd door Jan Asselbergs

Oud-burgemeester Ruud Vreeman is door portretschilder Jan Asselbergs vereeuwigd op doek. Het werk hangt vanaf vandaag op de gang in de bestuursvleugel in het Tilburgs Stadskantoor. Het schilderij komt naast de portretten van de vele voorgangers van Vreeman te hangen. Het is gebruikelijk dat Tilburgse burgemeesters na afloop van hun ambt als eerbetoon op doek vereeuwigd worden.
Oud-burgemeester Ruud Vreeman onthulde het schilderij samen met zijn vrouw Ronny, na een inleiding door kunstenaar Jan Asselbergs en waarnemend burgemeester Ivo Opstelten. Jan Asselbergs (1937) is één van de weinige hoogopgeleide beroeps-portretschilders die zijn 'zitters' live, zonder gebruik van foto's, schildert. Van wit linnen tot en met de signature maakt hij alles in bijzijn van de geportretteerde. Asselbergs doet dit bij voorkeur in diens woon- of werkvertrekken.
Ruud Vreeman poseerde dan ook 'live' voor Asselbergs. Drie dagen lang, kwartier op, vijf minuten af. In zijn woonkamer, in bijzijn van zijn vrouw Ronny - en af en toe enkele vrienden. Asselbergs: "Het contact verliep erg prettig. Soms zelfs feestelijk. Het is immers een niet-alledaagse gebeurtenis om te mogen poseren voor een portret dat bestemd is voor de collectie burgemeestersportretten van de gemeente Tilburg." Het portret is in olieverf geschilderd en het doek meet 150x110cm. Zowel maker als "zitter" laten weten trots te zijn op het schilderij: een energieke Ruud Vreeman die zó uit het doek kan wegstappen.
Geïnteresseerden kunnen het doek op afspraak bezichtigen in de eregalerij van burgemeestersportretten in de bestuursvleugel in Stadskantoor 1.