Ministerie van Defensie

Marine

Succesvolle onderschepping Hr. Ms. Johan de Witt

18 juni 2010, 16.39 uur

Hr. Ms. Johan de Witt heeft vanochtend in de Golf van Aden een skiff (bootje) met vermoedelijke piraten onderschept. Zij hadden het waarschijnlijk op het Nederlandse schip gemunt.

Een Duits Orion-patrouillevliegtuig, dat samen met het amfibische transportschip participeert aan de antipiraterij-missie Atalanta, detecteerde de skiff die met hoge vaart op de Hr. Ms. Johan de Witt voer. Aan boord werd alarm geslagen waarna een beveiligingsteam zich snel gereed maakte.

Toen de opvarenden van de skiff zagen wie ze tegenover zich hadden, verlegden ze hun koers richting de kust. De Johan de Witt vuurde hierop waarschuwingsschoten waarna het bootje stopte en de vermoedelijke piraten zich overgaven. Het beveiligingsteam stelde snel de skiff veilig en de inzittenden zijn vervolgens overgebracht naar het marineschip.

Samenwerking

"Het ging allemaal heel snel", zegt kapitein-luitenant-ter-zee Ton Tas, de eerste officier van Hr. Ms. Johan de Witt. "Vanaf het schip konden we duidelijk zien dat er spullen over boord werden gezet. Het patrouillevliegtuig heeft er zelfs foto's van gemaakt."

Nadat de vermoedelijke piraten zijn geregistreerd, medisch onderzocht en geïnterviewd, worden zij aan land gezet. Het Nederlandse marineschip vervolgt dan haar patrouille.

Maltees beveiligingsteam

Het team dat het bootje veiligstelde is afkomstig van Malta. Het Zuid-Europese staatje heeft 12 militairen gestationeerd op het Nederlandse marineschip. De Maltese militairen vormen een zogenoemde Vessel Protection Detachment. De primaire taak van dit team is de beveiliging van schepen met noodhulp of andere kwetsbare schepen die door Hr. Ms. Johan de Witt worden geëscorteerd.