KNHS

Nederland derde in landenwedstrijd Rotterdam; Amerika wint (2) 18 juni 2010
Eric van der Vleuten - Utascha SFN

ROTTERDAM (KNHS) - De Nederlandse springruiters zijn als derde geëindigd in de Meydan FEI Nations Cup in Rotterdam. Een fraai en broodnodig succes voor de Oranje equipe van bondscoach Rob Ehrens (Velp). Het team van de Verenigde Staten was oppermachtig in de landenwedstrijd en won met nul strafpunten. Engeland kwam met zeven strafpunten op plaats twee, voor Nederland, dat met acht strafpunten afsloot.

Het team van de Verenigde Staten bestond uit vier amazones. Teamchef George Morris kon niet anders dan gelukkig zijn met zijn girlpower. Het gebeurt niet vaak dat een equipe zonder een enkel strafpunt een landenwedstrijd afsluit. Amerika staat nu derde in het tussenklassement van de Meydan FEI Nations Cup, dat nog steeds aangevoerd wordt door Frankrijk, dat vandaag als vijfde eindigde. Nederland is een plaatsje opgeklommen en staat nu achtste.

Voor Nederland reed Vincent Voorn (Dinteloord) in de tweede manche zijn Audi's Alpapillon-Armanie als eerste naar binnen. Na een mislukte eerste manche met 16 strafpunten nam Voorn met een foutloze rit geweldig revanche in de tweede omloop. Ook Eric van der Vleuten (Mierlo) reed vervolgens zonder een enkele fout rond. Van der Vleuten en zijn VDL Groep Utasha SFN waren daarmee één van de slechts vijf combinaties die een dubbele foutloze ronde afleverden. Harrie Smolders (Hooge Mierde) en Exquis Walnut de Muze en Marc Houtzager (Rouveen) met HBC Tamino liepen elk één fout op en daarmee hadden beide vier strafpunten.

Na afloop heeft Van der Vleuten, de Nederlandse kopman van vandaag, niets dan lof over zijn paard. "Overal waar ik haar heb gereden heeft ze het super gedaan. Ik ben super blij dat Jacob Melissen zich enige jaren geleden sterk heeft gemaakt voor het Spingpaarden Fonds Nederland (SFN). Dankzij dat initiatief is VDL Groep Utasha SFN nog voor Nederland beschikbaar. Ik denk dat ze anders al lang naar het buitenland was verkocht". Van der Vleuten is uiterst voorzichtig met zijn paradepaard en zal haar dan ook zondag niet aan de start brengen in de Grote Prijs van Rotterdam. "Utascha SFN is nog jong en we willen nog heel lang plezier van haar hebben". Samen met onder meer bondscoach Rob Ehrens maakt Van der Vleuten een plan voor de rest van het seizoen. Eind september worden in het Amerikaanse Kentucky de Wereldruiterspelen verreden, of de combinatie daar aan de start zal verschijnen is nog onduidelijk. "We zijn dan weer een paar maanden verder en moeten gewoon kijken hoe het gaat, we willen niets forceren!", aldus Ehrens.

Na de slechte start in de eerste drie wedstrijden van de Nations Cup kijkt bondscoach Ehrens weer positief vooruit. "Deze derde plaats geeft ons nieuwe moed. Het zat er aan te komen, we zijn op de goede weg. Ik hoop dat het kwartje vanaf nu een beetje de goed kant op rolt. Ik ben voor dit moment heel blij dat het geluk zich naar ons keert, ik ben ook heel blij met de vier mannen die vandaag zo hard gestreden hebben voor ons land".

Parcoursbouwer Louis Konickx had een vooral technisch parcours gebouwd, waarmee hij van alle kanten lof oogstte. Konickx: "Het was vooral een technisch parcours, daardoor kregen de ruiters in de tweede manche een soort herkansing als ze exact wisten waar alle moeilijkheden zaten. Ik ben blij met het resultaat. Je kunt wel heel zwaar bouwen, maar het is natuurlijk ook onze plicht om aan de paarden te denken. Daar willen we nog heel lang plezier van hebben".

Met dit succes van vandaag verdient het Nederlandse team zes punten in de prestigieuze landencompetitie. Met zeven punten staat de ploeg van bondscoach Ehrens nu dus op de achtste plaats. Een plaats bij de eerste zes is uiteindelijk echter nodig om niet te degraderen uit de Meydan FEI Nations Cup. Na de tegenvallende prestaties in de eerste drie wedstrijden van dit seizoen biedt deze klassering weer het nodige perspectief. In de resterende vier wedstrijden van de competitie kan Oranje de huidige achterstand nog inlopen.

Jantien van Zon / Persburo Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag Meydan FEI Nations Cup:


1) USA - 0

2) Groot-Brittanië - 7

3) Nederland - 8
= Vincent Voorn (Dinteldoord) - Audi's Alpapillon-Armanie - (16) - 0 = Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN - 0 - 0 = Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 0 - 4 = Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino - 4 - (4)
4) Duitsland - 9

5) Spanje - 12
5) Frankrijk - 12
7) Zwitserland - 24
7) Ierland - 24
niet gestart in 2e ronde:
9) Zweden - (21)
10) Polen - (26)

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup (na 3 wedstrijden):


1) Frankrijk - 33.5

2) Groot-Brittannië - 25.5

3) USA - 22

4) Duitsland - 21.5

5) Spanje - 16

6) Ierland - 15

7) Zwitserland - 9,5

8) Nederland - 7

9) Zweden - 2

10) Polen - 0

Kalender 2010:

9 juli - Falsterbö (Zwe)
15 juli - Aken (Dui)
30 juli - Hickstead (Eng)

6 augustus - Dublin (Ier) - finale

Foto Eric van der Vleuten met Utascha SFN door: Sandra Nieuwendijk / www.melissen.net