Dag van de Vluchteling 2010


EINDHOVEN, 20100611 -- De Dag voor de Vluchteling is door de Verenigde Naties uitgeroepen en is gebaseerd op de universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Overal ter wereld komen vluchtelingen in de Knel, ook in Nederland. Het hele weekend van 20 juni zullen er activiteiten in Eindhoven gehouden worden in het licht van de Dag van de Vluchteling:

Vrijdag 18 juni zullen een aantal moskeeën extra aandacht besteden aan vluchtelingen
`s Avonds zullen Eindhovense politici samen met vluchtelingen dineren. In de gesprekken zal ingegaan worden op ervaringen van mensen en actualiteiten
Zaterdag 19 juni wordt een manifestatie gehouden op het plein voor de Catharinakerk van 14.00 tot 17.00 uur. Vluchtelingenorganisaties en andere betrokkenen zullen zich presenteren. Daaromheen vindt een programma plaats van dans, muziek, zang en spel.
Zondag 20 juni zullen de Eindhovense kerken tijdens hun vieringen extra aandacht geven aan het lot van vluchtelingen.

De dag van de Vluchteling is op de eerste plaats bedoeld om informatie te verstrekken over de positie van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland. Vluchtelingen die miskend worden, kunnen tot nader order opgesloten worden, zonder dat ze iets misdaan hebben. Nederland wordt regelmatig veroordeeld voor mensenrechtenschendingen, maar de regering wuift haar verantwoordelijkheid weg.

Het programma wordt georganiseerd door Vluchtelingen in de Knel en Humaan Omgaan met Vluchtelingen.
Informatie bij Willem Jan van Wijk (tel 040.2569517) en Gerard van de Ven (tel. 040.2525609)
Zie ook: www.dagvandevluchteling.nl


Toelichting

De Dag van de Vluchteling is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat dat ieder het recht heeft asiel te zoeken en te genieten (art. 14) Overal ter wereld komen vluchtelingen in de knel. Ze worden opgevangen in kampen met slechte voorzieningen, lijden aan trauma's en zijn voor hun leven getekend. Ze zijn nergens meer thuis.

Ook in Nederland leven grote aantallen vluchtelingen in onzekerheid. Velen worden miskend als vluchteling: ze hebben geen bewijzen van hun vlucht of worden niet geloofd. Sinds het Generaal Pardon is de regelgeving steeds maar strenger geworden en komen er steeds meer vluchtelingen in Nederland in de knel.

Vluchtelingen die miskend worden, kunnen tot nader order opgesloten worden, zonder dat ze iets misdaan hebben. Vluchtelingen zonder status worden gevangen gezet alleen maar omdat ze hier zijn. Ieder jaar worden zo'n tienduizend mensen gedetineerd. Zonder pardon zitten ze al snel ruim zes maanden vast. Als vluchtelingen niet terug kunnen keren naar land van herkomst, worden ze vanuit de gevangenis op straat gezet. Maar ze mogen ook hier niet zijn en in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Mensen die hier vroegen om bescherming worden door Nederland onmenselijk behandeld. Nederland wordt regelmatig veroordeeld voor mensenrechtenschendingen, maar de regering wuift haar verantwoordelijkheid weg.

Zelfs in deze situaties van uitzichtloosheid en tegenslagen zijn er vluchtelingen die de kracht vinden om aan een nieuwe toekomst te werken. Dat kunnen ze veelal niet alleen, maar doen dat met hulp van mensen die naast hun staan en met hen samenwerken, in plaats van beperkingen op te leggen en uit te sluiten. Niet uitzichtloos, maar om erkend te worden als mens.

Doel van het weekend is om aandacht te vragen voor de positie en leefomstandigheden van vluchtelingen die geen recht hebben op overheidsvoorzieningen in Nederland. Dit zowel bij de bevolking als geheel, maar ook bij de lokale politici.
We willen dit jaar niet alleen de problemen, maar ook de kracht van vluchtelingen laten zien.

Aan de manifestatie nemen de volgende organisaties mee:
Vluchtelingen in de Knel, Humaan Omgaan met Vluchtelingen, verschillende diaconieën en adoptiegroepen, huiskamer Humanitas, Amnesty International en VluchtelingenWerk Eindhoven. Dansgroep Dorna Sol, actiekoor Lopend Vuurtje

Vluchtelingen in de Knel





ingezonden persbericht