Gemeente Dirksland


19 juni: Eilandelijke Veteranendag in Middelharnis

Zaterdag 19 juni 2010 wordt in De Staver in Middelharnis de eilandelijke Veteranendag georganiseerd. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van op Goeree-Overflakkee wonende veteranen die niet in de gelegenheid zijn om de Nationale Veteranendag bij te wonen. Veteranen vinden het belangrijk dat zij niet worden vergeten. Ieder jaar september werden de gevallen veteranen herdacht in een van de vier gemeenten. Vorig jaar is besloten de waardering voor onze veteranen gestalte te geven tijdens een eilandelijke Veteranendag.

Nationale Veteranendag
In Den Haag vindt op 26 juni 2010 de Nationale Veteranendag plaats. Het hoofddoel van de Nederlandse Veteranendag is het verkrijgen van meer bekendheid over en waardering voor onze veteranen. Naast de Tweede Wereldoorlog-, Indië-, Nieuw-Guinea- en Korea-veteranen, kent Nederland ook veel âjongeâ veteranen. âJonge veteranenâ zijn ingezet bij internationale vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan.

Eilandelijke Veteranendag
Door het ouder worden van de veteranen en het gegeven dat zij dikwijls niet meer in staat zijn de reis naar Den Haag te maken en de marsafstand af te leggen, hebben veel gemeenten in Nederland besloten tot het organiseren van een plaatselijke Veteranendag. De gemeentebesturen van Goedereede, Middelharnis, Oostflakkee en Dirksland wilden graag een bijdrage leveren aan de beoogde waardering voor eilandelijke veteranen, door een eilandelijke Veteranendag te organiseren.

Programma
Het programma vangt aan op zaterdag 19 juni om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur, in Recreatiecentrum âDe Staver âaan de Olympiaweg te Middelharnis. Tijdens deze bijeenkomst zullen enkele sprekers, waaronder burgemeester Zevenbergen van Middelharnis, mevrouw Cloo van het Veteraneninstituut en de heer Kuin als âjongeâ veteraan, het woord voeren en zal een korte herdenking worden gehouden bij Het Prieel.

Oproep
Mogelijk zijn niet alle adressen van op Goeree-Overflakkee wonende veteranen bij de gemeente of het Veteraneninstituut bekend. Bent u (of kent u) een zogenaamde âoudeâ of ânieuweâ veteraan, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? U bent van harte uitgenodigd deze middag bij te wonen. U kunt zich tot 10 juni aanstaande aanmelden bij mevrouw C. Blokland, gemeente Middelharnis, 0187-475510.