Gemeente Andijk


Veteranendag 2010

08-06-2010
Op zaterdag 19 juni wordt voor het eerst een regionale veteranendag gehouden in Enkhuizen.
Veteranendag in West-Friesland

Op zaterdag 26 juni staat Nederland in het teken van de zesde Nederlandse Veteranendag. Deze dag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden en is door de ministerraad uitgeroepen tot officieel nationaal evenement. Veteranendag vormt een eerbetoon aan onze veteranen waarvan Nederland er op dit moment ruim
100.000 telt: van Tweede Wereldoorlogveteranen tot militairen ingezet bij recente vredesmissies. Een belangrijk maatschappelijk doel van Veteranendag is om de erkenning en waardering van de Nederlandse samenleving voor de veteranen te bevorderen.

Eerste regionale veteranendag
De afgelopen jaren werd in de negen gemeenten van West-Friesland op verschillende manieren aandacht besteed aan de Veteranendag. Op zaterdag 19 juni 2010 wordt voor het eerst een regionale Veteranendag in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gehouden. Deze regionale dag komt tot stand door een bijzondere samenwerking tussen de gemeenten Andijk, Enkhuizen, Hoorn, Drechterland, Koggenland, Medemblik, Stede Broec, Opmeer en Wervershoof.

Grote belangstelling
Voor alle veteranen, die zich voor de regionale veteranendag hebben aangemeld, is een divers programma samengesteld. Ruim 500 mensen (veteranen en partners) worden in het museum welkom geheten door de burgemeesters van de West-Friese gemeenten. Vanuit elke gemeente is naast de burgemeester een afgevaardigde van het regionale veteranencomité aanwezig. Gastspreker deze dag is generaal b.d. de heer Henk Coopmans.

Tour door de stad van Enkhuizen
Een onderdeel van het programma is een tour met legervoertuigen. Leden van de stichting `Keep them Rolling' maken met de veteranen een tour door de stad van Enkhuizen met in totaal veertig legervoertuigen en een aantal motoren. De tour vindt plaats tussen 15.00 en 16.30 uur. Op zaterdag 26 juni tijdens de nationale Veteranendag wordt iedereen opgeroepen om de vlag uit te steken. Het wordt op prijs gesteld als de inwoners van Enkhuizen ook op 19 juni de Nederlandse vlag uithangen.

template afbeelding

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |