Ministerie van Defensie

Kom naar de luchtmachtdagen 2010 (video)

11 juni 2010, 16.59 uur

De demo-Apache 2010 (Foto: John Kuijsters) Wereldwijd inzetbaar op missie, dat is het thema van de Luchtmachtdagen 2010 op Vliegbasis Gilze-Rijen. Wat dit inhoudt wordt de bezoekers op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni op verschillende manieren duidelijk gemaakt.

De Koninklijke Luchtmacht demonstreert tijdens de Luchtmachtdagen wat zij in huis heeft. Dit gebeurt met een overzicht van het materieel, de taken en werkwijze van de luchtmacht van vandaag, maar ook van verleden en toekomst.

Bezoekers zijn vanaf 08:00 uur welkom op het terrein. De vliegshow begint om 09:00 uur en eindigt om 17:00 uur.

Vliegshow

Onder meer de Patrouille de France, de Red Arrows en de Turkish Starstrakteren het publiek op spectaculaire vliegdemonstraties. Ook soloteams laten zich niet onbetuigd. Dit jaar zijn bijvoorbeeld een Spaanse F-18, een Britse Typhoon en een Belgische F-16 van de partij.

Natuurlijk geeft het F-16 Solo Display Team van de Koninklijke Luchtmacht ook acte de présence en is het Apache Solo Display Team na 5 jaar terug van weggeweest. Het Apache demo-team laat op thuisbasis Gilze-Rijen zien wat de mogelijkheden de gevechtshelikopter zijn, zoals een spectaculaire looping.

Kom naar de Luchtmachtdagen 2010 * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 11 mei 2010 | wmv | 01:52 | 4.4 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 11 mei 2010 | mp4 | 01:52 | 7.5 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 11 mei 2010 | 3gp | 01:52 | 1.2 MB * Uitgeschreven tekst De Luchtmachtdagen 2010 vinden plaats op 18 en 19 juni op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Static show

Op de static show is een replica van een Blériot te zien. Dit is het eerste toestel dat vanaf vliegveld Molenheide vloog, de voorloper van Vliegbasis Gilze-Rijen. Deze historische gebeurtenis vond dit jaar exact 100 jaar geleden plaats.

Naast de Blériot-replica zijn uiteraard nog veel meer bijzondere toestellen te zien op de static show. Ook presenteren verschillende squadrons en organisaties zich op het tentoonstellingsterrein.

Schoolverlaters

Naast de vliegshows en demonstraties spelen de Luchtmachtdagen een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters. In `Hangar 3, the place to be' en op het Wervingsplein worden jongeren geïnformeerd over het werken bij de Koninklijke Luchtmacht.

Wereldwijd inzetbaar op missie

Luchtmachtmilitairen zetten zich dagelijks in voor veiligheid zowel binnen als buiten Nederland. Tijdens deze dagen is te zien hoe militairen zich voorbereiden op een missie, hoe de luchtmacht opereert en waarom zij altijd klaar staat om op missie te gaan.

Ook binnen Nederland heeft de luchtmacht belangrijke taken. Zo worden helikopters van het Defensie Helikopter Commando ingezet voor brandbestrijding en patiëntenvervoer en bewaken F-16's dag en nacht het Nederlandse luchtruim.

Uitgebreide informatie

Meer informatie over de bereikbaarheid, (openbaar) vervoer, de deelnemers, de shows, de indeling van het terrein enzovoorts, staat op de pagina Luchtmachtdagen 2010.

Deel 6 in de Defensie-videoreeks `4 jaar Afghanistan' geeft een goed beeld van de luchtsteun die de luchtmacht tijdens de ISAF-missie levert.