Gemeente Purmerend

Buitenexpositie werelderfgoedweekend

15 juni 2010

Op zaterdag 19 en zondag 20 juni a.s. staan de acht Unesco Werelderfgoederen die Nederland telt extra in de belangstelling. In de Beemster overlappen twee monumenten van de Werelderfgoedlijst elkaar: een aantal forten van de Stelling van Amsterdam ligt binnen de dijken van de 17e eeuwse droogmakerij. Op dit werelderfgoedweekend is het fort aan de Jisperweg geopend en worden er op het fort bij Spijkerboor diverse activiteiten georganiseerd. Zie voor meer informatie hierover www.destellingvanAmsterdam.nl.

Ook bij het Informatiecentrum en Museum Westerhem in Middenbeemster is van alles te beleven, o.a. een korte theatervoorstelling over Betje Wolff. Daarnaast is er door de beeldend kunstenaars van de Beemster Kunstroute voor dit Werelderfgoedweekend een BIJZONDERE BUITENEXPOSITIE ingericht rond het Informatiecentrum en Museum Westerhem. De tien kunstenaars hebben zich door deze bijzondere locatie laten inspireren en dat heeft geresulteerd in verrassend nieuw werk en een verrassende presentatie:

De monumentale oude kastanjeboom in de voortuin van het Informatiecentrum vormt het decor voor een speciaal voor deze gelegenheid door Ruud Streefkerk vervaardigde installatie van grote beschilderde panelen, met als titel `Verbondenheid'. In het grasveld ervoor presenteert Wil van Blokland haar `tranen' van monumentale keramiek: `Lagrimas Negras' en markeren bronzen beelden uit de `Lingam' serie van Joop Haring het pad naar de voordeur. Tussen de eeuwenoude leilinden langs de oprijlaan staan keramiek vazen van Bob Ernsting en hangt een serie olieverfdoeken, geïnspireerd door diezelfde bomen van Rogier Oversteegen. Rixt Mook presenteert hier, naast een viertal beelden, voor het eerst haar N.A.P. gevelobject, een in plexiglas uitgevoerd watermerk dat de hoogte van het waterpeil in de Beemster aangeeft. Dennis A-Tjak sluit de zichtlijn van de oprijlaan af met een monumentale foto. In de prachtige oude boomgaard van de voormalige herenboerderij heeft Inge Becka een opstelling gemaakt van haar keramiek en `zweven' een aantal etsen van Yolanda Eveleens luchtig tussen de bomen. Voor deze gelegenheid is een toepasselijke werelderfgoed-ets op een groot formaat doek uitgeprint. Elly Vlugter heeft een installatie met de titel `Contrasten' tussen de fruitbomen opgesteld, de twee voetballers die het contrast `blank en zwart' uitbeelden zijn op dit moment ongetwijfeld actueel!

Al met al dus zeer de moeite waard om dit weekend te komen kijken. Het Informatiecentrum en Museum Westerhem, Middenweg 185 in Middenbeemster zijn geopend van 11 tot 17 uur.