Groot historisch familiefestival in Nijmegen

15/06/2010 11:37

ADC Heritage

'Brood en spelen' en ook voetbal tijdens Romeinenfestival / Weekend van de Archeologie

Op 19 en 20 juni vindt het festival 'Beleef het verleden' plaats op het Kops Plateau in Nijmegen. Het festival biedt jong en oud informatie, vermaak en spektakel op het gebied van archeologie en Romeinse geschiedenis. Op het programma staan gladiatorengevechten, ruitershows, een opgraving, workshops en demonstraties. Showstuk is de replica van een Romeinse reiswagen die speciaal voor de gelegenheid werd vervaardigd. De Nijmeegse Wethouder van Cultuurhistorie Hannie Kunst opent het festival op vrijdag 18 juni; deze dag is exclusief voor scholieren. Het Romeinse motto 'brood en spelen' wordt tijdens het weekend ook vertaald naar het heden: de voetbalmatch Nederland - Japan is op een groot scherm te volgen.

Bezoekers kunnen het verleden letterlijk herbeleven en genieten van spectaculaire shows van o.a. Hongaarse gladiatoren, Bataven uit Engeland en ruiters met legionairs en geschut uit Duitsland en België. Op zaterdag vindt de mysterieuze Mithras-inwijding plaats. Op zondag wordt het festival afgesloten met een Romeinse crematieceremonie. Op het programma staan verder een archeologische opgraving, educatieve workshops en demonstraties van ambachten uit de Prehistorie en de Middeleeuwen.

Bijzondere trekker is de replica van de Romeinse reiswagen. Deze wagen 'met vering', een uitvinding van de Romeinen, werd speciaal voor het festival gereconstrueerd door een koetsenmaker uit Houten op basis van de huidige wetenschappelijke kennis. Daarnaast is er een archeologisch-historische markt waar bedrijven en onderzoekers zich presenteren; daar is van alles te zien en te doen op het gebied van geschiedenis en archeologie. Bezoekers kunnen bij de stand 'Gevonden Voorwerpen' vondsten laten beoordelen door een panel van professionele archeologen tijdens het archeologisch spreekuur. Ook de voetballiefhebber wordt bediend: op zaterdag 19 juni is de live-registratie van de voetbalwedstrijd Nederland - Japan te volgen op een groot scherm op het festivalterrein.

De drie organisatoren van het festival - de Stichting Romeinenfestival, de Stichting Weekend van de Archeologie en de Archeologische Werkgemeenschap Nederland - willen het publiek laten kennis maken met het verleden en laten zien hoe leuk archeologie en geschiedenis kunnen zijn. Er worden ruim 10.000 bezoekers verwacht.


- Locatie: Kopsplateau, Hoek Ubbergse Veldweg/Kopseweg , 6522 Nijmegen


- Openingstijden: zaterdag 19 juni en zondag 20 juni 2010 van 11.00 uur tot 18.00 uur


- Toegangsprijs: t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 15 jaar 3 euro, vanaf 16 jaar 6 euro p.p.


- Volledig programma op: www.romeinenfestival.nl of www.weekendvandearcheologie.nl