Gemeente Hoorn

Zaterdag 19 juni Veteranendag in West-Friesland

Op zaterdag 19 juni komen 500 veteranen (en partners) bij elkaar in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen tijdens de regionale Veteranendag. Het is de eerste keer dat er in West-Friesland een regionale Veteranendag is. De veteranen krijgen een divers programma en worden officieel ontvangen door de burgemeesters van de West-Friese gemeenten. De regionale Veteranendag is één week eerder dan de landelijke Veteranendag, zodat iedereen die dat wil ook naar de landelijke op 26 juni kan gaan.

Op zaterdag 26 juni staat Nederland in het teken van de zesde Nederlandse Veteranendag. Veteranendag vormt een eerbetoon aan onze veteranen waarvan Nederland er op dit moment ruim 100.000 telt: van Tweede Wereldoorlogveteranen tot militairen ingezet bij recente vredesmissies. Een belangrijk maatschappelijk doel van Veteranendag is om de erkenning en waardering van de Nederlandse samenleving voor de veteranen te bevorderen.

Eerste Regionale Veteranendag De afgelopen jaren werd in de negen gemeenten van West-Friesland op verschillende manieren aandacht besteed aan de Veteranendag. Steeds stond het begrip ontmoeting centraal; ook nu zal dat het geval zijn. Dit jaar is voor de West-Friese gemeenten het eerste lustrum van die lokale vieringen. Dat is de reden waarom op 19 juni 2010 voor de eerste keer een gezamenlijke Veteranendag in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen wordt gehouden. Er is bewust gekozen om deze dag een week eerder te organiseren dan de Nationale Veteranendag. Hierdoor kunnen de West-Friese veteranen bij beide festiviteiten aanwezig zijn. De negen West-Friese burgemeesters hebben het initiatief genomen voor de samenwerking. Zij hebben vervolgens het Comité West-Friese Veteranendag gevraagd de dag samen met de West-Friese gemeenten te organiseren.

Divers programma Voor alle veteranen, die zich voor de regionale veteranendag hebben aangemeld, is een divers programma samengesteld. Ruim 500 mensen (veteranen en partners) worden in het museum officieel ontvangen door de burgemeesters van de West-Friese gemeenten. Vanuit elke gemeente is naast de burgemeester een afgevaardigde van het regionale veteranencomité aanwezig. Burgemeester Jan Baas van de gemeente Enkhuizen heet alle gasten welkom. Gastspreker deze dag is generaal b.d. de heer Henk Coopmans.

Tour door de stad van Enkhuizen Een onderdeel van het programma is een tour met legervoertuigen. Leden van de stichting Keep them Rolling maken een tour door Enkhuizen met in totaal veertig legervoertuigen en een aantal motoren. Het merendeel van de veteranen heeft te kennen gegeven deel te willen nemen aan de rondrit. Deze vindt plaats tussen 15.00 en 16.30 uur. Bij de dienstingang van het museum staat een grote mitrailleurtank DAF YA 328 van Peter Fokker (zie: www.41afdva.net) geëscorteerd door jeeps. Na de rondrit kunnen de veteranen nader kennismaken met elkaar en ontvangen zij een blauwe hap. De avond wordt centraal afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

Oproep Op zaterdag 26 juni tijdens de Nationale Veteranendag wordt iedereen opgeroepen om de vlag uit te steken. Het wordt op prijs gesteld als de inwoners van Enkhuizen ook op 19 juni de Nederlandse vlag uithangen.