Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 juni 2010

Zaterdag geen beeldschermen op het Waagplein

Er komen zaterdag bij de intocht van de Wandel4daagse geen beeldschermen op het Waagplein voor de WK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Japan. Het college van burgemeester en wethouders acht dit gelet op het aantal wandelaars en een mogelijke extra toestroom van voetbalsupporters niet verantwoord.

Het college geeft aan dat zaterdag alle ruimte op het Waagplein nodig is voor de intocht van de naar verwachting ruim 7200 wandelaars, die zullen finishen. De beeldschermen trekken mogelijk ook extra voetbalsupporters aan, met het risico van een te groot aantal mensen op het plein, waarmee de intocht in gevaar komt. Het plaatsen van beeldschermen om de voetbalwedstrijd te volgen is daarom niet mogelijk.

Binnen de restaurants en cafés op en om het Waagplein kan men de wedstrijden overigens wel gewoon volgen. Voor de overige wedstrijden van het Nederlands elftal geldt ook dat de gemeente, op nadrukkelijk advies van de politie, de landelijke richtlijn volgt om geen beeldschermen op straat te plaatsen in verband met problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid. Met de horeca is over deze aanpak overlegd.

De PvdA stelde deze week raadsvragen over het opstellen van beeldschermen op het Waagplein tijdens de intocht van de Wandel4daagse. Het officiële antwoord van het college daarop volgt in de loop van de komende week.