Gemeente Spijkenisse


Met het Milieu Huis naar de Slikken van Flakkee

17 juni 2010

Milieu-Huis

Zaterdag 19 juni 2010 om 7.00 uur vertrekt de bus vanaf het Milieu Huis voor een unieke tocht naar de slikken van Flakkee.

De wandeltocht neemt u mee door een natura 2000 gebied waar bijzondere dieren en planten volop te vinden zijn. De organisatie is in handen van het Milieu Huis en Milieugroep Spijkenisse.

U reist met een bus naar het eiland Goeree-Overflakkee. Samen met Adrie van der Heiden, vogelkenner, en Wim van den Honaard, planten kenner, van KNNV_Voorne en Misko Papac van het Milieu Huis gaat u het midden gebied van de slikken in. De slikken zijn het meest biodiverse "Landnatuurgebieden" van de Grevelingen. Dat betekend dat de kans groot is om een grote hoeveelheid verschillende dieren, vogels en planten tegen te komen. Soorten als dwergstern, havik, oeverzwaluw, ree, zeehond en planten als hondsroos, teunisbloem en watervaren zijn hier te zien.

Slikken
De slikken van Flakkee zijn de moeite waard. Aan de zuidzijde wordt het gebied begrensd door het Grevelingenmeer. Het totale gebied bestaat uit ca. 1500 ha. drooggevallen grond,uit 1250 ha. water dat ondieper is dan 2,5 meter. De oeverlengte bedraagt ongeveer 20 km. De breedte van het gebied varieert tussen de 500 en 2500 meter. Wij zullen het midden gebied bezoeken, dit is ook het meest interessante poort tot de Slikken.

Paarden
Er is een grote rijkdom aan vogels. Gedurende het gehele jaar grazen er op de Slikken van Flakkee Heckrunderen en Fjordenpaarden. De kudde Fjordenpaarden bestaat uit ongeveer 50 merries van verschillende leeftijd en ongeveer 30 veulens. Fjordenpaarden zijn vriendelijke, rustige dieren, die weinig verzorging nodig hebben en zich uitstekend kunnen redden in dit gebied.

Imposant
De Heckrundstieren zijn, net zoals het oorspronkelijke oerrund, groot en zwart, met een lichte streep over de rug en een witte ring in de neus. De horens maken hen tot imposante verschijningen. Er grazen ongeveer 150 Heckrunderen op de zuidelijke Slikken van Flakkee.

Gelegen aan een uitgegraven plas in de Slikken van Flakkee is ook een vogelhut Er zijn eilandjes waar de Kluut broedt. De hut houdt het midden tussen een scherm en een hut. Het is in feite een overdekt scherm. Maar dat u kunt met uw eigen ogen zien.

De excursie vertrekt vanaf het Milieu Huis.
Deelname kost EUR10,- per persoon.
Reserveren en informatie bij het Milieu Huis

Externe links


* Milieu-Huis [Let op! De website www.milieu-huis.nl opent in een nieuw venster]