Gemeente Sluis


17/06/10 - Tentoonstelling Romeinen, Vikingen en Vlamingen

Op zaterdag 19 juni aanstaande wordt in Aardenburg de tentoonstelling "Romeinen, Vikingen en Vlamingen" geopend, een tentoonstelling met 150 topstukken uit het Archeologisch Museum Van Bogaert-Wauters te Hamme.

De archeologische musea van Hamme (Oost-Vlaanderen) en Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen).
Het Museum Van Bogaert-Wauters te Hamme herbergt een indrukwekkende verzameling geologische, paleontologische en archeologische voorwerpen. Ze werden gevonden tijdens baggerwerkzaamheden en opgravingen in de Schelde- en Durmehoek en "gered" door de amateurarcheoloog en vorser Alphonse Van Bogaert (1882-1967). Het Gemeentelijk Archeologisch Museum te Aardenburg en het Museum Van Bogaert-Wauters hebben oude en hechte banden. Hun ontstaan en collectie-inhoud zijn in grote mate vergelijkbaar. Beide musea werken reeds meerdere jaren samen en wisselen contacten, informatie en voorwerpen uit.

Romeinen, Vikingen en Vlamingen

55 Jaar na de opening van het museum te Hamme presenteert het museum in Aardenburg een selectie van 150 topstukken uit zijn collega-museum, als een bijdrage om deze grotere bekendheid te geven. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de Romeinse tijd, de tijd van de Vikingen en de Vlaamse middeleeuwen (eerste tot vijftiende eeuw). Onder het tentoongestelde materiaal bevinden zich tal van unieke voorwerpen, zoals bronzen en terracotta Romeinse beeldjes, wapens, sieraden, aardewerk, kammen, gordelgespen en veel meer. Speciale vermelding verdienen verscheidene voorwerpen uit de tijd van de Vikingen, waaronder fragmenten van gevechtsbijlen en drakarschepen, waarmee de Vikingen meer dan 1000 jaar geleden hun plundertochten uitvoerden. De voorwerpen worden toegelicht met teksten en afbeeldingen. Ook wordt ingegaan op de persoon, het archeologisch werk en het museum van Alphonse Van Bogaert.

Opening

De opening vindt - aansluitend aan de WK voetbalwedstrijd Nederland-Japan - plaats in de Sint Baafskerk te Aardenburg van 15.00 - 16.15 uur. Sprekers zijn onder andere de Hamse schepen Koen Mettepenningen, de Sluise wethouder Peter Ploegaert en museumconservator André Van Bossche. Gastspreker is de archeoloog en historicus Philippe Despriet uit Kortrijk die zal vertellen over de Romeinse tijd en middeleeuwen in Vlaanderen en Zeeland: de tijd van "Romeinen, Vikingen en Vlamingen".

Duur tentoonstelling

20 Juni tot en met 31 oktober 2010

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag 10.00-12.00 en 13.30-17.00 uur zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur