Ingezonden persbericht



Nachtburgemeesters introduceren stadsfestival Nuit Blanche Amsterdam

Amsterdam 17 november -
Op 19 juni organiseren de nachtburgemeesters van Amsterdam, in navolging van steden als Parijs, Rome, Tokio, Madrid, Toronto en Montreal een Nuit Blanche en zal Amsterdam één nacht per jaar niet gaan slapen. Nuit Blanche is een gratis toegankelijk, twaalf uur durend nachtelijk stadsfestival waarbij de binnenstad wordt vrijgegeven als podium voor creatieve projecten. De stad wordt één nacht overgenomen door kunstdisciplines als theater, muziek, installatie- en lichtprojecten. De ideale gelegenheid voor jong en oud om gezamenlijk van kunst te genieten, de nacht te beleven en de stad opnieuw te ontdekken.

Amsterdam
Vorig jaar organiseerden de nachtburgemeesters onder de naam La Petite Nuit Blanche een voorproef van deze nacht. De eerste editie van Nuit Blanche Amsterdam vindt plaats op 19 juni 2010 van 19.00 uur tot 07.00 uur. De input van de nacht wordt mede bepaald door de bewoners van Amsterdam.

De organisatie van Nuit Blanche schept de mogelijkheid voor deze nacht en het is aan de creatieven van de stad om hieraan verdere invulling te geven. Iedereen kan een project indienen; bewoners, studenten, kunstenaars, bedrijven en instellingen. Medio november gaat op de website www.nuitblancheamsterdam.nl de 'call for projects' online. Een online aanmeld formulier waarin duidelijk de richtlijnen en voorwaarden staan beschreven om een project in te dienen. De bijzondere kunstprojecten worden in de nacht van 19 juni, verspreid over de mooiste stukjes van Amsterdam, tentoongesteld. Historische monumenten, pleinen, leegstaande gebouwen en horeca gelegenheden zullen het decor vormen voor het gevarieerde programma. Het aanbod van de nacht krijgt hierdoor een geheel andere dimensie dat niet alleen prikkelt en inspireert maar ook een brede doelgroep naar de nacht zal trekken!

Nachtburgemeesters
De huidige nachtburgemeesters van Amsterdam, Kristel Mutsers en Josine Neyman, zijn de initiatiefnemers van Nuit Blanche Amsterdam. Als nachtburgemeesters staan zij voor het verbreden van het huidige aanbod van het Amsterdamse nachtleven en het aantrekken en samenbrengen van een divers publiek in de nacht. Met Nuit Blanche willen zij op een positieve en creatieve manier de mogelijkheden van de nacht en de stad benutten en zo de aandacht vestigen op wat Amsterdam te bieden heeft.

Open call:
Op de website van Nuit Blanche: www.nuitblancheamsterdam.nl, vind je verdere informatie omtrent de call for projects. De aanmeldingen worden door een vakjury beoordeeld. Eind februari wordt bekend gemaakt welke projecten gehonoreerd zijn.




Ingezonden persbericht