Ingezonden persbericht


Persbericht

Max Beckmanns Familieportret - Een meesterwerk uitgelicht

Tentoonstelling
19 juni - 26 september

Museum Boijmans Van Beuningen toont deze zomer het Familieportret Lütjens in bijzondere setting. Het werk is voor het eerst te zien samen met drie onlangs verworven tekeningen, eveneens van schilder Max Beckmann. Daarnaast leent het Stedelijk Museum Amsterdam een van zijn topstukken, het zelfportret van Beckmann met zijn vrouw Quappi, uit. Deze bijzondere presentatie focust op Beckmanns jaren in Nederland.

Begin 2009 verwierf Museum Boijmans Van Beuningen het indrukwekkende schilderij Familieportret Lütjens van de beroemde twintigste-eeuwse schilder Max Beckmann. Deze maand toont het museum dit manshoge werk tezamen met drie tekeningen die in 2010 zijn aangekocht, een groep voorbereidende schetsen voor het schilderij en een keuze uit Beckmanns grafiek. Naast deze werken wordt tevens het zelfportret van de kunstenaar met zijn vrouw Quappi tentoongesteld. Dit werk is voor deze gelegenheid uitgeleend door het Stedelijk Museum Amsterdam. De presentatie 'Max Beckmanns Familieportret - een meesterwerk uitgelicht' focust zich op één enkel werk, maar biedt tevens een mooie gelegenheid om deze serie werken samen te zien.

Klassiek modern
Museum Boijmans Van Beuningen bezat al enkele bladen grafiek van Beckmann, maar geen schilderij en tekeningen. De nieuwe aanwinsten zijn een wezenlijke aanvulling op de collectie klassiek moderne werken van het museum. Het werk van Beckmann past uitstekend binnen de internationale selectie van expressionistische en realistische werken van Europese meesters als Wassily Kandinsky, Edward Munch, Franz Marc en Alexej von Jawlensky.

Hechte band
Max Beckmann schilderde het portret van de kunsthandelaar Helmuth Lütjens en zijn gezin in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het echtpaar en hun dochtertje poseerden niet voor het schilderij. Hij portretteerde hen in snelle potloodschetsen en verwerkte deze studies vervolgens in een zelf opgezette compositie. Ondanks het monumentale formaat doet de voorstelling intiem aan, omdat de levensgrote personen van heel dichtbij zijn te zien. Het werk is een getuigenis van de hechte vriendschap tussen de echtparen Beckmanns en de Lütjens. Lütjens was voor Beckmann heel belangrijk. Hij bracht Beckmanns schilderijen onder in zijn kunsthandel en was, vanwege zijn waardering van Beckmanns werk, een belangrijke steun. Daarnaast bood hij Beckmann en zijn echtgenote diverse malen onderdak in zijn huis. Lütjens leidde een sober gezinsleven, terwijl Beckmann zich graag als man van de wereld positioneerde. Dit contrast is goed te zien in de twee tentoongestelde schilderijen.

Boek
Museum Boijmans Van Beuningen brengt een Engelstalige en Nederlandstalige 'Boijmans Studie' uit, die geheel aan het schilderij is gewijd. In verscheidene bijdragen wordt er op dit schilderij ingezoomd. Er wordt onder andere ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het werk, de historische omstandigheden waaronder het ontstond, de relatie met Beckmanns andere werken en zijn materiaalgebruik. Het boek is getiteld: 'Koop nu ook een Beckmann! Het Familieportret Lütjens' en is verkrijgbaar in Museum Boijmans Van Beuningen (¤ 25).

Royale gebaren
Het Familieportret Lütjens werd door Museum Boijmans Van Beuningen aangekocht dankzij een royaal gebaar van de erven van Lütjens. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vereniging Rembrandt, Gemeente Rotterdam, Instituut Collectie Nederland, Marlene Dumas, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ministerie van Financiën, BankGiro Loterij, VSBfonds, SNS REAAL Fonds, Mondriaan Stichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, de G.Ph. Verhagen-Stichting, Stichting Fonds Nationaal Kunstbezit, de heer F.J. de Visser en de Familiestichting Nolst Trenité. Het schilderij is een gedeeld eigendom van de Gemeente Rotterdam het Instituut Collectie Nederland. De drie tekeningen, die ook te zien zijn in deze presentatie, zijn begin dit jaar aangekocht met gelden van de Stichting Bevordering van Volkskracht.

Vanaf 19 juni kunt u ook op ArtTube een video zien, waarin Annemarie Lütjens wordt geinterviewd door Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen, over haar geschiedenis met het Familieportret Lütjens. Op dit schilderij is zij als jong meisje afgebeeld met haar trekpop.


Ingezonden persbericht