Tzigane
Opgericht 1910

PERSBERICHT
4 juni 2010

Tzigane presenteert de 100e Midzomer Zigeunernacht!

Op 19 juni 2010 presenteert de Utrechtse Studenten Zigeunerkapel 'Tzigane' de honderdste editie van de Midzomer Zigeunernacht, het jaarlijkse hoogtepunt van de Nederlandse zigeunermuziek. Meer dan tien zigeunerorkesten uit het hele land laten tijdens deze avond in de Utrechtsche Studenten Sociëteit PhRM zien wat ze in huis hebben. Speciale gasten van deze editie zijn de Hongaarse meestercimbalist Sándor Radisz en zijn orkest.

Liefhebbers van zigeunermuziek uit heel Nederland komen naar Utrecht voor een avond vol van vurige zigeunerklanken, echt Hongaars eten en palinka. De hele avond en nacht zullen de beste zigeunerorkesten van Nederland het uiterste van hun kunnen laten zien. Speciaal voor de Midzomer Zigeunernacht komt de Hongaarse meestercymbalist Sándor Radisz met zijn orkest vanuit Boedapest voor een zinderend optreden. Naast Tzigane en Sándor Radisz en zijn orkest kunt u luisteren naar onder meer Servus, Malac Banda, Romanez, Pipacs en de hotclub-bezetting van Tzigane.

Midzomer Zigeunernacht
19 juni 2010 - 20.30 uur
Utrechtsche Studenten Sociëteit PhRM
Janskerkhof 14, Utrecht
Kaarten (E 7,50/studenten E 5,-) zijn verkrijgbaar aan de deur Meer info op www.tzigane.nl

De Midzomer Zigeunernacht wordt georganiseerd in samenwerking met Malac Banda, Pipacs en Romanez..

Tzigane werd in 1910 opgericht als Weens strijkje. Het Midzomernachtconcert was sinds de oprichting een jaarlijks hoogtepunt. Het strijkje raakte echter uitgekeken op de Weense walsjes en stapte eind jaren '20 over op Hongaarse en Roemeense zigeunermuziek. Hiermee was Tzigane het eerste Nederlandse zigeunerorkest. Sindsdien heeft Tzigane onafgebroken en in grote mate bijgedragen aan de zigeunermuziekcultuur zoals die in Nederland bestaat, en die buiten Hongarije en Roemenië zelf uniek is in de wereld.
---