Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 15 juni 2010

Op zoek naar spechten in het Wildrijk
Veel broedvogels hebben momenteel jongen

Momenteel zijn veel vogels druk in de weer om voor hun jongen te zorgen. Gidsen van de vogelwerkgroep Tringa uit Schagen laten dit zien tijdens de excursie voor Landschap Noord-Holland door het Wildrijk op zaterdag 19 juni van 08.30-10.30 uur. Ze besteden speciaal aandacht aan de spechten in het bos.

Voor broedvogels zijn het drukke tijden. Veel hebben jongen die voortdurend voedsel nodig hebben. De ouders moeten ook altijd op hun hoede zijn voor gevaren in de vorm van rovers die het op de kwetsbare jongen hebben voorzien. In het Wildrijk broeden dit jaar twee soorten spechten; de grote bonte en de groene. Het zijn allebei opvallende dieren die zich regelmatig laten horen. De groene is vooral langs de bosrand actief. Ze zoeken hun voedsel ook in weilanden, zoals wormen en mieren. We komen tijdens de excursie ongetwijfeld een spechtennest tegen. Als er jongen zijn laten die zich duidelijk horen: altijd honger! Behalve spechten zijn er natuurlijk ook allerlei andere soorten vogels te zien en te horen zoals de zwartkop en de vink.

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel.088-0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Het Wildrijk is eenvoudig te vinden door vanaf het Noordhollandsch Kanaal richting Sint Maartenszee te rijden. Meteen links is een parkeerplaats. Even verderop rechts van de kruising Zeeweg/Belkmerweg is de ingang van het Wildrijk. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl De groene specht is een luidruchtige vogel die veel bij de bosrand is te zien. Foto Ger Tik
Noot voor redacties