Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 18-06- 2010

KUNSTENAAR EN ONTWERPER AZIZ TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 19 juni, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 17.15 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


· Er is om gevochten, naar verlangd en er is mee verleid: Goud. Mensen zijn al eeuwen in de ban van dit schitterende metaal. Het Catharijneconvent in Utrecht vroeg kunstenaar en ontwerper Aziz om een hedendaagse visie te geven op het goud uit de depots van het museum.


· De 80 seconden van schrijver/dichter Frank Anthonie van Alphen.


· Het Nationale Ballet eert in het kader van het Holland Festival de Russische danser Nijinsky (1889-1950). Hij was, samen met Rudolf Nureyev,de grootste danser van de twintigste eeuw. Dramaturg Klaus Bertisch verwerkte in de voorstelling teksten uit het dagboek van Nijinsky,dat hij schreef toen hij de eerste tekenen van schizofrenie begon te vertonen.


· Festivaldirecteur Stef Collignon over het Haagse Festival Classique, dat klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk wil maken,onder meer met babyconcerten.


· Livemuziek van The Secret Love Parade.


· De Japanse auteur Haruki Murakami geniet een grote populariteit in Nederland. Naar zijn nieuwste boek '1q84', waarvan de eerste twee delen volgende week verschijnen, wordt dan ook reikhalzend uitgekeken. Ivo Smits is hoogleraar Letteren en Culturen van Japan aan de universiteit van leiden. Hij las het boek en bespreekt het voor Opium.


· Erik van Neer bespreekt de recent verschenen Nederlandse boeken.


· Bassist Hein van de Geyn speelde de afgelopen drie decennia met jazzgrootheden als Chet Baker, DeeDee Bridgewater en Toots Thielemans. Daarnaast heeft hij een stevige staat van dienst als producer en docent. Enkele maanden geleden maakte hij bekend dat het roer drastisch wordt omgegooid: deze zomer emigreert hij naar Zuid-Afrika om een B&B te beginnen. Zijn instrument gaat niet mee.

Gastpresentator: Christine Otten.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.