Ministerie van Defensie

Militairen in Uruzgan spelen eigen WK

19 juni 2010, 9.32 uur

In Uruzgan volgen de uitgezonden militairen het wereldkampioenschap voetbal niet alleen via de satellietverbinding, ze houden zelf ook hun eigen WK. Het WK Uruzgan bestaat uit een groot voetbaltoernooi en daarnaast uit spellen in de disciplines hooghouden, doelschieten en gatenbordschieten.

Aan het WK Uruzgan doen 22 Nederlandse, Amerikaanse, Afghaanse, Australische, Singaporese, Franse en Slowaakse teams mee. Generaal Hamid, de commandant van de vierde brigade van het Afghaanse leger, was bij de aftrap aanwezig. De tribunes zaten vol met militairen van de Afghan National Army. Tijdens de eerste wedstrijd van het WK Uruzgan won Nederland met 1-0 van Afghanistan.

Organisatie

WK Uruzgan. Foto: ministerie van Defensie

Sportinstructeur sergeant Rik organiseerde het WK Uruzgan. "Voordat ik op uitzending ging wist ik natuurlijk al dat het WK tijdens deze periode zou worden gespeeld. Ik wist al meteen dat ik een WK Uruzgan wilde organiseren. Zelf ben ik groot voetbalfan en het WK is zo'n speciaal evenement, dat ik er tijdens de uitzending zeker aandacht aan moet besteden. De militairen volgen nu niet alleen het WK, maar spelen ook zelf in internationaal verband."

Goede doelen

De teams betalen een klein bedrag voor hun deelname aan het toernooi. Ook worden in de `Dutch Fan Shop' onder meer pennen, stickers, t-shirts en sleutelhangers verkocht . De helft van de opbrengst gaat naar de stichting Spieren voor Spieren en de andere helft is voor SOS Kinderdorpen/Worldcoaches.

Kinderdorpen/Worldcoaches begeleidt wereldwijd kinderen die er alleen voor staan. Spieren voor Spieren zet zich in voor kinderen met een spierziekte. Onder het motto `Gezonde spieren zetten zich in voor zieke spieren' ondersteunen de militairen in Uruzgan de doelstellingen van deze stichting.