Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 25 mei 2010

Scheppen wij de vorm of schept zij ons?
Toneelgroep Oostpool met Ksztalt naar Oerol en op tournee

Toneelgroep Oostpool presenteert op Oerol 2010 de voorstelling Ksztalt. Een voorstelling naar aanleiding van het werk en gedachtengoed van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz (1904¨C1969). Het begrip vorm is een van de belangrijkste thema¡¯s uit het werk van Gombrowicz. Onbewust leggen wij elkaar wederzijds een bepaalde manier van zijn, spreken en handelen op. Deze patronen helpen ons onze omgeving te duiden. Het geeft houvast. Maar de vraag blijft: ¡°Scheppen wij uiteindelijk de vorm, of schept zij ons?¡± In Ksztalt gaan vijf mensen op zoek gaan naar hoe het zou zijn zonder opgelegde patronen. Want wat als de vorm ons daadwerkelijk ontvalt? Ksztalt is een absurdistisch en humorvol pleidooi over de durf om te twijfelen aan hoe dingen ons voorkomen. De supervormvaste acteurs van Toneelgroep Oostpool ontrafelen gezamenlijk de vorm en kijken elkaar opnieuw en recht in de ogen. Ksztalt wordt gemaakt en gespeeld door Lard Adrian, Ali Ben Horsting, Maria Kraakman, Stefan Rokebrand en Erik Whien. De voorstellingen op Oerol vinden plaats van zaterdag 12 tot en met zaterdag 19 juni 2010 in ET10 Kerk, Midsland (premi¨¨re zaterdag 12 juni, 20:00). Hierna is Ksztalt van 8 tot en met 25 september 2010 te zien in een korte tournee langs Arnhem (Huis Oostpool) en Amsterdam (Frascati) en een aantal vlakkevloertheaters in Gelderland en Overijssel.

¡®Iedereen misvormt de ander, terwijl hij door hem misvormd wordt¡¯ ©¦Gombrowicz

Witold Gombrowicz (1904 - 1969) was ¨¦¨¦n van de belangrijkste Poolse schrijvers van de twintigste eeuw. Hij schreef meerdere romans, drie toneelstukken en ook werden zijn volledige dagboeken uitgegeven. Door zijn absurde, onverschrokken stijl wordt hij vaak vergeleken met onder andere Kafka en Beckett. Zijn werk kenmerkt zich door een zeker fanatisme; hij bijt zich vast in een element dat aanvankelijk bijzaak lijkt, om het vervolgens tot in het absurde uit te vergroten.

Met en door Lard Adrian, Ali Ben Horsting, Maria Kraakman, Stefan Rokebrand en Erik Whien | vormgevingsadviezen Mieke Wolters

Over Toneelgroep Oostpool
Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een vitaal gezelschap van een nieuwe generatie toneelmakers die hun persoonlijke thema¡¯s in relatie brengen tot de grote gebeurtenissen in een gefragmenteerde, complexe, grote wereld. Een wereld waar we greep op denken te hebben via technologie, politiek en ratio, maar die steeds weer ongrijpbaar blijkt te zijn. Het gezelschap is een van de acht grotere toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de basisinfrastructuur voor Nederlands theater. Toneelgroep Oostpool speelt in schouwburgen, vlakkevloertheaters, op locatie en bovenal in het eigen Huis Oostpool in Arnhem. Per jaar worden vijf ¨¤ zes producties uitgebracht. Marcus Azzini en Erik Whien zijn sinds 2009 aangesteld als huisregisseurs, die werken onder artistiek directeur Rob Klinkenberg en er is een vast ensemble van zeven acteurs.

Einde persbericht -------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie
Voor nadere informatie, foto's en interviews kunt u contact opnemen met Birgit Bergman, medewerker public relations/pers van Toneelgroep Oostpool, telefoon (026) 35 390 35, birgit@toneelgroepoostpool.nl of kijk op www.toneelgroepoostpool.nl