Ingezonden persbericht


Haarlem, 31 mei 2010

De Beemster en de Stelling van Amsterdam in de schijnwerpers tijdens het Werelderfgoedweekend op 19 en 20 juni

Het Great Barrier Reef, de Waddenzee, de Chinese muur, de piramides van Gizeh en de molens van Kinderdijk, het zijn slechts enkele van de voorbeelden op de UNESCO lijst voor werelderfgoed. Het gaat daarbij om gebouwen, landschappen en natuurgebieden die zo bijzonder zijn dat ze voor de mensheid behouden moeten blijven. Het zijn onvervangbare plekken en constructies met een unieke, universele waarde. Nederland telt maar liefst acht monumenten op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze staan op zaterdag 19 en zondag 20 juni tijdens het Werelderfgoedweekend extra in de belangstelling. Alle UNESCO monumenten in Nederland zijn dit weekend geopend voor het publiek en er worden diverse activiteiten georganiseerd.

Twee monumenten van de werelderfgoedlijst overlappen elkaar: de Stelling van Amsterdam, een oude verdedigingslinie die bestaat uit dijken, sluizen en maar liefst 46 forten en batterijen, en de beroemde 17e-eeuwse polder de Beemster. Op deze bijzondere plek is tijdens het Werelderfgoedweekend op drie verschillende locaties een spectaculair programma te beleven. Ontdek de imposante half verscholen forten van de Stelling van Amsterdam en het schitterende renaissance verkavelingpatroon in de Beemster!

Programma zaterdag 19 en zondag 20 juni: kunst, theater en boerenmaaltijd

11.30 uur Herenboerderij Westerhem

Feestelijke presentatie van Werelderfgoed de Beemster met een korte theatervoorstelling en een kunstexpositie van beeldend kunstenaars uit de Beemster.

13.00 uur Fort aan de Jisperweg

Openstelling van een fort dat altijd gesloten is: het publiek kan vrij rondkijken in het fort met een routebeschrijving en krijgt informatie over de historie en natuurwaarden van het fort door gidsen van Natuurmonumenten. Het publiek geniet van de weidse groene omgeving tijdens een picknick op dit bijzondere fort!

14.30 uur Fort bij Spijkerboor

Op het grootste fort van de Stelling van Amsterdam hangt in de middag een festivalachtige sfeer: rondreizend theaterfestival Karavaan (www.karavaan.nl) geeft een voorproefje van het komende editie in juli met een straattheatervoorstelling van Firma Fockschaep. Liefhebbers kunnen ook meedoen aan tekenactiviteiten en zo op geheel andere wijze het fort bekijken en ontdekken onder begeleiding van een beeldend kunstenaar. Tot slot kan iedereen aanschuiven aan een feestelijke boerenmaaltijd!

Het programma is omstreeks 17.30 uur afgelopen.

Praktische informatie

Op het parkeerterrein aan de Volgerweg nabij Fort bij Spijkerboor kunnen bezoekers 's ochtends de auto parkeren en per fiets de drie locaties bezoeken. En andere mogelijkheid is om op eigen gelegenheid één of meerdere delen van het programma te bezoeken. Wilt u het hele programma volgen inclusief maaltijden, of slechts een deel van het programma? Meld u aan via het formulier en geef aan waaraan u wilt deelnemen: www.formdesk.com/kcnh/werelderfgoedweekend

Tijd:

10.30 - 11.00 uur Startpunt parkeerterrein Volgerweg, fietsen ophalen

11.30 uur Presentatie Werelderfgoed de Beemster, theatervoorstelling Betje Wolff, kunstexpositie en bezoek museum

13.00 uur Bezoek en picknick Fort aan de Jisperweg

14.30 uur Culturele evenementen op Fort bij Spijkerboor

17.30 uur Afloop programma, fietsen kunnen tussen 17.00 - 18.00 uur worden terug gebracht.

Entree:

Dagprogramma (inclusief fiets, picknick en boerenmaaltijd) ¤ 25,-

Picknick op Fort aan de Jisperweg (eigen vervoer) ¤ 10,--

Boerenmaaltijd op Fort bij Spijkerboor (eigen vervoer) ¤ 25,-

Voor meer informatie: www.stellingvanamsterdam.nl