Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Drawing Centre Diepenheim toont van de Canadese kunstenaar Shelagh Keeley spectaculaire tekeningen, een installatie, twee films en foto's in en om het gebouw van Kunstvereniging Diepenheim.

'Miscellanea' is de titel van de tentoonstelling van de internationaal befaamde Canadese kunstenaar Shelagh Keeley. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 19 juni vanaf 16.00 uur in Kunstvereniging Diepenheim. Corrie van der Veen, curator van de kunstcollectie van SNS Reaal leidt de tentoonstelling in. Op de opening wordt bovendien het Derde Tekeningencahier gepresenteerd, dat geheel gewijd is aan het werk van Shelagh Keeley. 'Miscellanea' is te zien van zaterdag 19 juni t/m woensdag 8 september 2010. U vindt het werk van Shelagh Keeley in Kunstvereniging Diepenheim aan de Grotestraat 17 in Diepenheim, in het Ottenhuis aan de Raadhuisstraat. Op een veldje even verderop aan de Raadhuisstraat exposeert Shelagh Keeley foto's in de 'Cultural Boxes'

Shelagh Keeley hoeft haar virtuositeit niet te bewijzen. Met minieme technische middelen - zwart krijt, zwarte verf en oilsticks op papier - verheft zij het tekenen tot een vitaal autonoom genre, waarin gevoel majestueus wordt gekoppeld aan visie. De tekeningen van Shelagh Keeley ontlenen hun kracht en oorspronkelijkheid onder andere aan de afleesbare directheid en vitaliteit waarmee ze zijn gemaakt. Zij presenteert haar tekeningen vaak in series, in blokken van soms wel 100 tekeningen die dicht tegen elkaar hangen. Het werk imponeert niet alleen door die hoeveelheid, maar ook door de afzonderlijke kwaliteit en de sensibiliteit van elke tekening. Zij raakt aan onderwerpen, vervormt ze en laat ze ontsporen. We herkennen vormen uit de ons omringende wereld, zoals stoelen, een jurk, een sok, takken, bloemen, en andere vegetatie, maar in het moment van het tekenen gebeuren er wonderlijke dingen.

De dicht op elkaar gehangen tekeningen, lijken een visueel dagboek. Ook als je de tekeningen apart probeert te bekijken, springt je blik toch telkens weer terug naar een eerder beeld en weer voorwaarts naar een ander. Zo bouw je contact op met het werk en ontwikkelt zich een eigen visie, die voor ieder van ons geheel anders is. De tekeningen, de installaties en de films van Shelagh Keeley zijn choreografieën van de geest. Zij doen op volstrekt directe, open en eerlijke wijze verslag van haar waarheid over haar kunst.

Shelagh Keeley werd in 1954 geboren in Oakville, Ontario en woont en werkt in New York, USA en Toronto, Canada. In de Kunstvereniging is naast de presentatie van die grote serie tekeningen een tekeningeninstallatie te bewonderen. Op loopafstand van de Kunstvereniging is in het Ottenhuis een ter plekke gemaakte werk te zien. Ook laat zij hier twee films zien die zij maakte tijdens een verblijf in China. Ter gelegenheid van 'Miscellanea' maakte zij bovendien speciaal voor de Cultural Boxes tweedimensionaal werk dat bestaat uit acht foto's van exotische locaties. In het weekend van 12 en 13 juni geeft Shelagh Keeley aan zestien kunstenaars, die uit een selectie van 40 aanmeldingen zijn uitgenodigd, een Masterclass. Haar werk is in haar woonplaats Toronto Canada op dit moment te zien in de Toronto Art Gallery, samen met werken van Louise Bourgeois, Kikki Smith. Berlinde De Bruyckere, Mona Hatoem, Wim Delvoy en anderen.

Op zondag 4 juli 2010 en zondag 5 september vinden er rondleidingen plaats bij het werk van Shelagh Keeley door beeldend kunstenaar en curator van de tentoonstelling Arno Kramer, gevolgd door een tweegesprek tussen Arno Kramer en Alex de Vries, auteur en adviseur op het gebied van kunst en cultuur en tussen Alex de Vries en Corrie van der Veen, curator SNS-Reaal collectie.

EINDE PERSBERICHT