Ingezonden persbericht


Utrecht, 15 juni 2010

Unieke verzameling hedendaagse tekeningen
Van Daniëls tot Dumas, van Schleiffert tot Schoonhoven

19 juni t/m 12 september 2010
Centraal Museum Utrecht

Hoe divers hedendaagse kunstenaars omgaan met het medium van de tekening laat het Centraal Museum van 19 juni t/m 12 september 2010 zien met de tentoonstelling Op papier gezet. Van Daniëls tot Dumas, van Schleiffert tot Schoonhoven. Vanuit de dienende rol die de tekening van oudsher had als voorstudie of schets, heeft de tekenkunst zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een autonome discipline. De tentoonstelling laat zien dat tegenwoordig veelal op reusachtige papierformaten wordt getekend, in een grote variëteit aan technieken en stijlen. Met de tentoonstelling viert het Centraal Museum het 25-jarig jubileum van de Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de provincie Utrecht.

Tentoonstelling Op papier gezet
De tentoonstelling Op papier gezet. Van Daniëls tot Dumas, van Schleiffert tot Schoonhoven laat een selectie zien uit de rijke Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de provincie Utrecht. Gekozen is voor het tonen van de diversiteit binnen een aantal categorieën: structuur, portret, figuur, vertelling, landschap en model. Binnen elke categorie zijn de contrasten tussen de werken opvallend. Het unieke karakter van elke tekening wordt door deze contrasten benadrukt. Zo neemt Jasmijn Visser de bezoeker over meters papier mee op reis over een landschap van tunnels en spoorbanen in zwart-wit en doen de kleine, kleurrijke tekeningen van Mai van Oers juist aan als abstracte landschappen. David Bade, Erik van Lieshout en Charlotte Schleiffert hebben de menselijke figuur in hun tekeningen in een rauwe en directe tekenstijl neergezet, terwijl de modelstudie van Elizabeth de Vaal eerder kalligrafisch is.

Unieke Verzameling Hedendaagse Tekeningen
Sinds 1985 verzamelt de provincie Utrecht tekeningen van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. De collectie is ieder jaar structureel aangevuld met nieuw werk, waarbij ontwikkelingen in de tekenkunst op de voet werden gevolgd. De collectie groeide zo stelselmatig uit tot de huidige unieke verzameling van ruim 400 stuks van circa 150 Nederlandse kunstenaars.

Collectie Centraal Museum
De provincie Utrecht heeft haar verzameling hedendaagse tekeningen in bruikleen gegeven aan het Centraal Museum sinds 1990. In het Centraal Museum is de collectie goed op haar plaats, omdat de kunstenaars uit de verzameling ook met werk in de vaste collectie van het museum zijn vertegenwoordigd. Kunstwerken als de schilderijen van René Daniëls, de beeldhouwwerken van Carel Visser en de seriële tekeningen van Marcel van Eeden vormen een passende context voor de tekeningencollectie.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die de volle breedte van de tekeningencollectie laat zien. De catalogus bevat een beschouwend essay over de tekening van Lex ter Braak, directeur Fonds BKVB, en een essay waarin Alex de Vries zijn visie op het kunstbeleid van de Provincie en de rol van de tekeningencollectie belicht. Daarnaast geeft het een overzicht van de complete collectie van de provincie, waarvan 25 tekeningen door middel van paginagrote afbeeldingen en tekstbijdragen van Carel Blotkamp, Marja Bosma, Alied Ottevanger, Wouter Prins en Alex de Vries worden uitgelicht. De catalogus is onder andere verkrijgbaar in de winkel van het Centraal Museum. ISBN 978-90-5983-024-0, ¤ 24,95

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00




Ingezonden persbericht