Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 15-06- 2010

AVRO KUNSTUUR ZATERDAG 19 JUNI
Museumgasten ziet wat de mens aan techniek heeft voortgebracht en een nieuwe reeks Rough Cut

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. Het KunstUur van zaterdag 19 juni 2010 bevat de volgende programma's.

Van de Straat
Deze week in Van de Straat, het zeer bijzondere kunstwerk 'How to meet an angel' van Kabakov. Het hangt aan de gevel van de Mentrumkliniek in Amsterdam. De Bloem uit het 'Universum' van Titia Ex. Een lichtbloem waarbij de bezoeker zelf de kleuren van de bloem kan vormen. Nog tot eind januari 2010 te zien in de vijver van de Hortus Botanicus in Amsterdam. We gaan kunst kijken bij 'Het Energy' van Shlomo Koren in Lochem. En 'Drei grosse Figuren' van Thomas Schütte in het Griftpark van Utrecht.

Art XS
In deze uitzending gaan Deirde en Hans naar het Van Abbe Museum in Eindhoven om te kijken naar een werk van Asger Jorn. Wat is dat nou? Deirdre bekijkt een zeer kleurig schilderij met vreemde vormen. Is het een dier, een mevrouw of iets anders? Is het gemaakt door een oude man of juist door een kind?

Museumgasten
Arnold Vanderlyde en Viviënne van den Assem bezoeken het Continium in Kerkrade. Ze verbazen zich over het menselijk vernuft van de afgelopen decennia. Dat is wat het museum toont: wat heeft de mens in de loop der tijd uitgevonden en hoe snel gaat die ontwikkeling. Via steenkolenmijnen, opererende robots en telefoon en computer tot toekomstige insectensoep.

Rough Cut
Bart Rutten, conservator Stedelijk Museum Amsterdam, geeft in drie afleveringen een overzicht van de hedendaagse videokunst en interviewt de belangrijkste spelers. Deze week zijn twee kunstenaars te gast die putten uit de cinematografische traditie om hun werk mee vorm te geven. Het duo Broersen & Lukács poetst in hun video's de werkelijkheid op tot een sprookjesbestaan. Door clichés te verbeelden stellen ze zich de vraag: 'Waardoor worden we gemanipuleerd?' Ze gebruiken mediaconventies en geven er commentaar op. De jongste kunstenaar in de serie, Dafna Maimon, houdt zich bezig met de rol van de kunstenaar als regisseur en haar rol tot haar acteurs. Door ongemakkelijke situaties te creëren in haar video's zoekt ze de spanning op.

4 Art
In dit programma over hedendaagse kunst bespreekt Hans den Hartog Jager de kunst van Michael Raedecker.

KunstUur, 19 juni 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.