Ingezonden persbericht


17 juni 2010

PERSBERICHT
Tour de France tentoonstelling met:
Bas Czerwinski, Peter Dejong en de Fietsstang van Stang Gubbels zaterdag 19 juni 2010 - zondag 25 juli 2010

De Tour de France komt naar Rotterdam! Op 3 en 4 juli is Rotterdam gaststad van de Grand Départ van de 97e Tour de France. Ter gelegenheid daarvan organiseert het Centrum Beeldende Kunst een tentoonstelling met foto's van Bas Czerwinski en Peter Dejong, en een presentatie rondom het bijzondere tijdschrift Fietsstang van de Rotterdamse ontwerper Stang Gubbels.

Bas Czerwinski en Peter Dejong volgen al jarenlang de Tour de France op de voet voor het persbureau AP. Naast de foto's die tijdens de wielerronde in alle kranten te zien zijn, hebben zij een enorm archief met bijzondere foto's. Foto's die niet direct nieuwswaarde hebben maar wel de sfeer laten zien die de Tour de France zo uniek maakt. Van beide fotografen is een ruime selectie foto's gemaakt, die in de tentoonstelling te zien zijn.

De Rotterdamse vormgever Stang Gubbels verraste vorig jaar met zijn in eigen beheer uitgegeven publicatie Boomstang, een verzameling teksten en foto's van vele correspondenten rondom het thema 'bomen'. Het bleek een groot succes. In het tweede nummer staat de fiets centraal. Tijdens de Tour de France wordt het blad op uitdagende wijze gepresenteerd in het Centrum Beeldende Kunst met bijdragen van onder andere Marthein Smit, Arno Schepens, Maik ter Veer, Wessel Westerveld, Dario Pegoretti, Olaf Mooij, Peter Bosma en Jeroen Allart.

Speciaal voor de Tour de France stelden Martine Herman en Michiel van Bakel een nieuwe versie van de videofiets FFW (fast forward) samen. Rij nu zelf het parcours van de proloog en kijk uw ogen uit! Naast de tentoonstellingen van Bas Czerwinski, Peter Dejong en Stang Gubbels is in het Centrum Beeldende Kunst dagelijks live de finishreportage te volgen en staat een uitgebreide leestafel ter beschikking.

Opening op woensdag 30 juni om 17.00 uur door Peter Winnen (oud-wielrenner en schrijver/columnist voor onder andere NRC/Handelsblad)

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam
Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
010 4360288 / cbk@cbk.rotterdam.nl
open: di-zo 12-17 uur
www.cbkrotterdam.nl



Ingezonden persbericht