Dag van het Spaans


Instituto Cervantes organiseert 19 juni feest in 42 landen

UTRECHT, 20100608 -- Zaterdag 19 juni wordt in 73 steden in 42 landen op 5 continenten de Dag van het Spaans gevierd. Het Instituto Cervantes organiseert voor het tweede achtereenvolgende jaar dit wereldwijde feest. In Nederland wordt op het Domplein in Utrecht een afwisselend activiteitenprogramma gepresenteerd dat de diversiteit van de taal en cultuur van de Spaanssprekende landen laat zien.

In navolging van de succesvolle eerste editie van het evenement in 2009, wordt de Dag van het Spaans (El Día E) nu jaarlijks gevierd. Ook dit jaar niet alleen in Utrecht, maar in alle vestigingen van het Instituto Cervantes in de hele wereld. Op het Utrechtse Domplein presenteert het instituut een serie activiteiten rondom de warme, vrolijke en rijke Spaanse taal: verhalenvertellers, dansoptredens, workshops, woordspelletjes en wedstrijden. Daarnaast wordt men ingewijd in de gastronomie van Spanje en andere Spaanstalige landen.

Mexicaanse dansgroep XOCHIQUETZAL
De Mexicaanse dansgroep XOCHIQUETZAL sluit het programma in Utrecht op feestelijke wijze af met een speciaal optreden. De groep heeft een uitgebreid repertoire van folkloristische dansen uit verschillende regio's van Mexico. Het ballet vindt zijn oorsprong in de dansen van de Azteken.

Spaans is wereldtaal
Meer dan 450 miljoen mensen over de hele wereld spreken Spaans. Het is na Engels de taal die het meest gebruikt wordt op het gebied van internationale communicatie en neemt de derde plaats in op de lijst van meest gebruikte talen op het internet. De viering van de Dag van het Spaans is enerzijds bedoeld om de zichtbaarheid van het Spaans in de wereld te vergroten en is anderzijds een ontmoetingsmoment voor alle Spaanssprekende mensen.

Instituto Cervantes
Het Instituto Cervantes is in 1991 in Spanje opgericht om het onderwijs in de Spaanse taal te bevorderen en de cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen van Latijns-Amerika te verspreiden. Het hoofdkantoor is gevestigd in Spanje: in Madrid en in Alcalá de Henares, de geboortestad van de schrijver Miguel de Cervantes.

Naast het geven van taalcursussen, houdt het Instituto Cervantes zich ook bezig met de organisatie van culturele evenementen. Instituto Cervantes te Utrecht organiseert debatten, conferenties, boekpresentaties en ontmoetingen met schrijvers, kunstenaars, deskundigen of wetenschappers, die altijd simultaan worden vertaald van het Spaans naar het Nederlands of andersom. Daarnaast zijn er muziek-, theater- en filmvoorstellingen en kleine exposities.

Voor meer informatie over de Dag van het Spaans, ga naar:
www.utrecht.cervantes.es

Datum: 19 juni 2010
Lokatie: Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht
Tijd: 10.30-17.30 uur





ingezonden persbericht