Zie ook:
Vier in Nederland opgepakte Tamils weer vrijgelaten
Vluchtelingen ook in Nederland niet meer veilig
Onderzoek Tamil Tijgers Vastgelopen
Opnieuw aanhoudingen in onderzoek Tamils in Nederland

Vier in Nederland opgepakte Tamils weer vrijgelaten


Vluchtelingen voelen zich nog niet veilig

DEN HAAG, 20100619 -- De vier Tamils die woensdag door Justitie zijn opgepakt, zijn vrijdagavond op straat gezet zonder hun mobiele telefoon. Daardoor heeft het enige tijd geduurd voordat het nieuws bij de Tamil gemeenschap bekend werd. De laatste (uit Heerlen) meldde zich op vrije voeten om 23.06 uur. De vier hebben drie dagen vastgezeten. Het is onduidelijk hoe dit signaal moet worden opgevat. Ondanks de vrijlatingen voelt de Tamil gemeenschap zich nog lang niet veilig.

Het OM heeft het nieuws nog niet bekend gemaakt/toegelicht en de regering heeft nog niet geantwoord op vragen uit een brief van de Tamil Ondersteuningsgroep gisteren. In deze brief vraagt de Tamil gemeenschap waarom de Nederlandse regering hen niet gewoon met rust had kunnen laten? Ze deden toch niemand kwaad? Waarom worden ze nu ook in Nederland vervolgd? Wat is het achterliggende politieke doel van deze aanpak?

Waarom behandelt de Nederlandse Justitie deze Nederlandse verdachten niet als Nederlanders? Waarom oefent Justitie psychologische terreur uit op de verdachten en hun familie? Waarom worden bij de verhoren methodes gebruikt waardoor andere verklaringen op papier komen dan de verdachten hebben afgegeven, misbruik makend van het feit dat meeste verdachten slecht Nederlands kunnen lezen en in een permanente stress verkeren? De Tamil gemeenschap wilde graag een antwoord van de Nederlandse regering voor 20 juni, Wereldvluchtelingendag.

Antwoord op deze vragen is nog niet gekomen. Volgens een van de vrijgelaten verdachten heeft de politie hem verteld dat ze de vernederende verhoormethode, die tot nu is gebruikt niet meer zullen hanteren. Het is echter volstrekt onduidelijk wat Justitie gaat doen met de verklaringen die ze met deze methode al hebben afgedwongen en wat het antwoord zal zijn op de andere vragen.