Ingezonden persbericht

's-Hertogenbosch, 18 juni 2010

Eerste editie Bosch Parade een feit

Na maanden van voorbereiding is vrijdagavond de allereerste Bosch Parade van start gegaan in 's-Hertogenbosch.
Onder toeziend oog van een kleine 3.000 bezoekers voeren 26 kunstzinnige creaties over de Bossche Binnendieze. Verschillende kunstenaars uit Brabant lieten zich voor de vaartuigen inspireren door de belangrijkste Nederlandse schilder uit de middeleeuwen, Jheronimus Bosch. Met hun varende objecten brachten zij een eerbetoon aan diens gedachtegoed en visioenen. Muzikanten, choreografen, theatermakers, studenten en zwemverenigingen ondersteunden de kunstenaars.

De Bosch Parade is in juni nog vier maal te bewonderen, namelijk op de 20e

om 16u, de 23e om 20u, de 25e om 20u en de 27e om 16u op de Binnendieze in 's-Hertogenbosch.
Langs de route zijn op verschillende plaatsen speciale publieksruimten gemaakt, waarvan de meeste te vinden zijn langs de Casinotuin. Toegang is gratis.

Onder de kunstenaars zijn ook deelnemers uit Tilburg, Breda, Eindhoven en Oirschot in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018.

De Bosch Parade is een project van de stichting Jheronimus Bosch 500, gerealiseerd door de kunstenaars Miesjel van Gerwen en Bart van Dongen. Producent is Messo. De ambitie is om de Bosch Parade binnen enkele jaren uit te laten groeien tot een internationaal evenement.

Foto: Bart van Vlijmen

www.bosch500.nl

----------

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch daar 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt er jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, bewoners, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.

Het volledige programma van 2010 ziet er als volgt uit:

18 t/m 27 juni Bosch Parade
15 t/m 25 juli Bosch Young Talent Show
21 t/m 24 oktober Bosch Art Film
6 november Bosch Requiem

----------

Noot voor de redactie,