Politie Drenthe

Aanhoudingen bij ordeverstoringen na voetbalwedstrijd

Hoogeveen, 19-06-2010 o Zaterdagmiddag heeft de politie achtendertig aanhoudingen verricht nabij het winkelcentrum De Weide. Direct na de voetbalwedstrijd Nederland Japan op het WK in Zuid Afrika vormde zich een grote groep jeugdige feestvierders op straat. In het winkelcentrum en op de nabijgelegen rotonde verstoorden zij de openbare orde door massaal op straat te lopen, allerlei spullen op straat te gooien, met vuurwerk en met flessen te gooien. Dat leidde in het eerste uur tot acht aanhoudingen. Daarbij zijn kleine groepjes ME-ers ingezet als ondersteuning van de arrestatie eenheid.

Tussendoor bleven er groepjes jongeren op straat rondhangen wat hier en daar gepaard ging met overlast. Toen rond 18.00 uur een groep van vijfentwintig jongeren, die zich in het winkelcentrum had teruggetrokken, voor overlast bleef zorgen, is besloten deze hele groep aan te houden. Met het aanwezige politiepersoneel, bestaand uit agenten in burger en agenten in ME-tenue, is deze groep ingesloten in het winkelcentrum en in zijn geheel aangehouden.

Alle arrestanten zijn overgebracht naar het bureau in Hoogeveen. Daar is gestart met de identificatie en daarna verhoor. Tegen alle verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt wegens verstoring van de openbare orde, strafbaar gesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening. Tegen de verdachten van wie is waargenomen dat zij strafbare feiten hebben gepleegd zoals openlijk geweld en vernieling, of het bezit van vuurwerk, zal daarnaast voor die feiten proces-verbaal worden opgemaakt.

Namens de Burgemeester van Hoogeveen zal tevens een gebiedsverbod worden uitgereikt dat direct ingaat. Dit gebiedsverbod geldt tijdens de speeldagen van het Nederlands elftal voor winkelcentrum De Weide en omgeving en voor het horecagebied in het centrum van Hoogeveen.

Na de laatste aanhoudingen is de rust in de omgeving van het winkelcentrum De Weide weergekeerd.