Gemeente Eindhoven

Burgemeester Van Gijzel naar Zuid-Afrika voor economie, stedenband en sport
Burgemeester Rob van Gijzel brengt van 20 juni tot en met 26 juni een werkbezoek aan Zuid-Afrika. Het bezoek staat in het teken van de stedenband met de Zuid-Afrikaanse stad Emfuleni, de economische relatie met Brainport Eindhoven en sport. Tijdens dit bezoek gaat de burgemeester naar de Eindhovense zusterstad Emfuleni in de provincie Gauteng en naar plaatsen als Pretoria, Kaapstad en Stellenbosch.

De gemeente Eindhoven heeft al jarenlang een stedenband met Emfuleni in Zuid-Afrika. Er zijn meerjarenprogramma's op het gebied van gezondheidszorg, afvalmanagement en economische ontwikkeling. Burgemeester Van Gijzel gaat voor het eerst naar Emfuleni. Hij zal kennismaken met de stad, haar bestuur en inwoners. Ook laat de burgemeester zich informeren over de voortgang van de programma's. Zo wordt er een bezoek gebracht aan de projecten rond HIV/Aids-preventie en afvalmanagement.

Economie

De provincie Guateng, waar Emfuleni ligt, heet het `powerhouse' van Afrika. De economie is gespecialiseerd in communicatie, high tech, logistiek en transport. De economische relaties met Brainport Eindhoven zijn tot op heden nog beperkt. Daarom zal de burgmeester bekijken welke aanknopingspunten er zijn voor bedrijven in de Brainportregio om met Gauteng zaken te doen. Er worden bezoeken gebracht aan de Innovation Hub, het Automotive industrie ontwikkelingscentrum in Pretoria en Biotechnology Regional Centres. Ook wordt een bezoek gebracht aan het Technopark in Stellenbosch, nabij Kaapstad.

Sport

Eindhoven en sport zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dat wordt ook in Emfuleni neergezet, onder meer door het lopende gezondheidsproject waarin sport en beweging een grote rol spelen. Zo is er een voetbalacademie opgestart, waar kansarme jongeren de kans krijgen hun voetbaltalenten te ontwikkelen. In de periode van 15 - 25 juni gaan jeugdtrainers van PSV clinics geven en trainersprogramma's laten zien. 200 jongeren krijgen van de zeven PSV-jeugdtrainers training. De burgemeester bezoekt een van deze trainingen. Daarnaast brengt de burgemeester met de KNVB bezoeken als ondersteuning van het WK-bid van Nederland en België.

Programma

20 juni 2010: vlucht Amsterdam - Johannesburg

21 juni 2010: kennismaking bestuur Emfuleni

Projecten HIV/ Aids preventie project

Overhandiging mobiele kliniek

22 juni 2010: Innovation Hub en Automotive Industrie Development Centre in Pretoria

Bezoek aan de Nederlandse ambassade

23 juni 2010: Projectbezoeken Waste management

Bezoek Biotechnology Regional Centres

24 juni 2010: Deelname programma KNVB in Kaapstad, waaronder Nederland
- Kameroen

25 juni 2010: Kennismaking bestuur Kaapstad en omgeving

Bezoek Technopark Stellenbosch

Vlucht Kaapstad - Amsterdam