Ingezonden persbericht



PERSBERICHT
15 juni 2010

Terugkerende Tamil blijft vluchteling en afhankelijk van noodhulp

20 juni - Wereldvluchtelingendag: Cordaid Mensen in Nood vraagt aandacht voor Tamil-vluchtelingen in Sri Lanka

De Tamil-bevolking die de gevechten tussen Tamil Tijgers (LTTE) en het leger van Sri Lanka was ontvlucht - het geweld eindigde in mei 2009 met de nederlaag van de Tamil Tijgers - keert langzamerhand terug naar haar geboortegrond in het noorden. Maar de terugkeerders blijven leven als vluchteling en afhankelijk van noodhulp: huizen en dorpen zijn verwoest en woongebieden onbereikbaar door mijnenvelden.

Van de in totaal 280.000 Tamil-vluchtelingen verblijven er nu nog ca 65.000 in de vluchtelingenkampen in de buurt van Vavuniya (Menic Farm). Bijna 200.000 mensen hebben sinds eind maart dit jaar de vluchtelingenkampen verlaten. Daarvan keerde grofweg de helft terug naar plaats van herkomst in het noorden. Mensen wonen in of rond hun verwoeste woning of in een zelfgemaakt onderdak of onder tentzeil. De andere helft woont in bij familie omdat terugkeer vanwege mijnenvelden niet mogelijk is.

Cordaid Mensen in Nood werkt met partnerorganisaties die toegang hebben tot het noorden van Sri Lanka, het gebied waar de meeste Tamils vandaan komen. Onze medewerkers bezochten onlangs dit gebied. De sporen van gevechten zijn duidelijk zichtbaar:

"Je ziet geblakerde palmbomen waar de kruinen uit geschoten zijn. We reden langs volledig verdwenen dorpen. De vluchtelingen die nog in Menic Farm zitten, (verzamelnaam van vluchtelingenkampen bij Vavuniya, red) willen graag terug naar huis, maar ze hebben geen idee wat ze zullen aantreffen.", aldus een medewerker van onze organisatie in Sri Lanka. Een ander probleem zijn de mijnenvelden: "Doorgaande wegen worden geruimd, gebieden rond dorpen gemarkeerd, maar een gebied zo groot als Noord en Zuid-Holland en Utrecht ligt vol mijnen en mensen kunnen vooral hun akkerland en rijstvelden niet op".

Nu de kampen leegstromen, verschuift de focus van VN, hulporganisaties en overheid naar de terugkeerders. Cordaid Mensen in Nood zet een groot hulpprogramma op voor de mensen die terugkeren. De focus voor het komende jaar is hulp bij onderdak zoals reparatie van huizen en het bouwen van zogenaamd Core-houses: bouwen van fundament en skelet van kleine woningen dat mensen zelf af kunnen maken. Ook verricht Cordaid Mensen in Nood werkzaamheden op het gebied van het bouwen van gemeenschapshuizen, opknappen van waterputten, kleine reparaties aan wegen en verstrekken van drinkwater en keukenspullen.

Noot voor de redactie,