Gemeente Heeze-Leende


Jongeren veroveren erfgoed

In het cultuureducatieproject Verover Onze Schatten, komen jongeren in aanraking met erfgoed in hun omgeving. Het project is een samenwerking van het programma Schatten van Brabant van de provincie, en Omroep Brabant dat er een tv-programma van maakte. De eerste uitzending is op zondag 13 juni, daarna zijn er nog uitzendingen op de zondagen 20 en 27 juni en 4 juli.

Jongeren hebben steeds minder binding met hun omgeving en het daarbij horende culturele erfgoed. Door ze op hun eigen manier in aanraking te brengen met erfgoed, willen provincie en Omroep Brabant betrokkenheid creëren.

Vrijheid
De Provincie en Omroep Brabant stuurden een aantal jongeren van het Commanderij College uit Gemert en het 't Bergse VMBO uit Bergen op Zoom op pad met een camera en de nodige vrijheid.
Ze werden meegenomen naar een monument of een plek, waar ze iemand spraken die er een band mee heeft en er over kan vertellen. "Op die manier brengen we `behoud door beleven' in de praktijk. Als je het verhaal bij een gebouw of een plek kent, gaat het voor je leven. Dat is waar we naar streven", legt gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema uit.

Film
De ontdekkingstocht door de jongeren is gefilmd. Ze gingen gretig op zoek, en `veroverden' bijzondere historische locaties: de Abdij van Berne in Heeswijk, de gevangenenpoort en de Markiezenhof in Bergen op Zoom, het processiepark in Handel, diverse historische bierbrouwerijen in Brabant en Nuenen.

Ze bedachten zelf hoe ze het monument, plaats of verhaal voor andere jongeren zo interessant mogelijk neer konden zetten. De films die van de `veroveringen' zijn gemaakt, zijn de komende vier zondagen te zien bij Omroep Brabant.