Ingezonden persbericht


Leiden, 9 juni 2010
Alle vaders gratis!
VADERDAG in Museum Volkenkunde
Leiden
Zondag 20 juni 2009

Na de moeders zijn nu de vaders aan de beurt in Volkenkunde: op zondag 20 juni mogen kinderen hun vader gratis meenemen naar het museum. Is hij een echte voetbalfan? Dan is een bezoek aan de tentoonstelling 'Ons hou van Suid-Afrika' zeker aan hem besteed want daar zijn de enige echte Makaraba's te zien én te koop. Maar ook bij mooi weer is een bezoek aan het museum een sportief Vaderdaguitje: in de museumtuin kan hij zijn eigen balgevoel op de proef stellen tijdens een spelletje Pok-ta-Pok: het Mexicaans balspel. Kortom: Vaderdag vier je in Volkenkunde.

Heineken heeft de Pletterpet: Museum Volkenkunde toont en verkoopt de originele in Zuid-Afrika vervaardigde Makaraba's. 'Makaraba' betekent 'mensen die ver van huis werken': dat gold voor alle Zuid-Afrikaanse mijnwerkers in de dagen van de apartheid. Het verhaal gaat dat rond 1970 de eerste voetballiefhebbers helmen gingen dragen om zich te beschermen tegen rondvliegende bierflesjes in de stadions. Hoe dan ook, sinds de jaren '80, dragen zij oude bouw- of mijnwerkershelmen voorzien van emblemen en teksten die meer dan duidelijk maken wat hun favoriete team is.

Kleine bedrijven hebben zich op de fabricage toegelegd. Op deze tentoonstelling zijn de helmen te zien, en te koop, van Makoya Makaraba uit Kaapstad. Daar werken tientallen Zuid-Afrikanen uit de geïsoleerde en vaak onveilige townships, of erger, uit de trieste kampementen van de mensen die Zimbabwe zijn ontvlucht. Makoya Makaraba helpt de mannen aan zinnig werk en enig inkomen. Zij hopen dat met dit WK hun helmen de wereld zullen veroveren. Dus mocht je nog over een Vaderdagcadeau nadenken dan is dit wel een heel bijzonder en sociaal gebaar!

Vaderdag in Museum Volkenkunde | 20 juni 2010

Steenstraat 1| postbus 212 | 2300 AE | Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl Openingstijden museum: dinsdag tm zondag van 10.00-17.00 uur

Entree: 8,50 | 6,00 | Mk gratis. Voor de tijdelijke tentoonstelling geldt een toeslag van 1, 00 euro. Elke woensdag is de entree tot het museum GRATIS (incl. tijdelijke tentoonstelling) Zondag 20 juni is de entree voor vaders, indien vergezeld van hun kind(eren), gratis.