Overzichtstentoonstelling Murk van Stralen, surrealist pur sang


FRANEKER, 20100616 -- Al zestig jaar vinden kwast en potlood hun bevlogen weg naar het linnen van de binnenkort vijfenzeventigjarige kunstenaar Murk van Stralen. Tijd, zo vinden veel van zijn collega's en vrienden, om een overzichtstentoonstelling te houden. Zondag 20 juni om 14.00 uur wordt de opening verricht door drs. Huub Mous. Dan opent zich een wereld aan de Dijkstraat 44 te Franeker waar het surrealisme de diepste betekenis van het woord krijgt.

Murk van Stralen heeft in zijn lange artistieke leven een noemenswaardige bijdrage geleverd aan het begrip surrealistisch schilderen. Dit welteverstaan in een wereld vol Friese nuchterheid met een grote liefde voor het realisme. De kunstenaar is geen zogeheten "broodschilder," hoewel hij er goed van kan leven. "Als mensen bij mijn werk geen gevoelens hebben, zie ik liever dat ze het laten hangen en niet kopen."

Zoals alle schilders begint hij met een leeg doek. Alleen is het Murk nog nooit in zijn lange carrière gelukt om iets op het linnen te krijgen met een vooraf gepland idee. "Het doek is leeg, mijn hoofd is leeg." Uren kan de schilder naar het maagdelijk doek staren, zonder ook maar enig idee te hebben wat te gaan schilderen of tekenen. "Maar als het eerste puntje of streepje is gezet, dan volgen er snel meer."

Dit proces kan soms dagen , ja soms weken duren. "Maar dan ineens heb je het. Mijn geest neemt het dan over en mijn hand is dan het gereedschap. Van realistisch denken is dan geen sprake meer. Voor mijn ogen opent zich dan een surrealistische wereld die alleen ik dan op dat moment kan beleven." Tevreden is de schilder als veel later de mensen dezelfde gevoelens krijgen bij het zien van zijn werk.

De vijfenzeventigjarige is één van de weinig kunstenaars in Nederland die geen slechte recensies kent. En de afgelopen decennia zijn dat er heel wat geweest. De tentoonstelling duurt tot en met 01 augustus. "Lang genoeg," vindt hij. Wat dan kan Murk weer schilderen. Surrealistisch. Net als zijn leven: pur sang!

Binnenkort komt ook de website www.murkvanstralen.nl online.