Ingezonden persbericht


Laatste concert koor Caucasica met
Georgische liederen in Drents Museum
Zondag 20 juni

Assen, 11 juni 2010

Zondag 20 juni 2010 is de laatste dag dat bezoekers de Georgische klanken van het 22-stemmige koor Caucasica kunnen horen in het Drents Museum te Assen. Om 13.00 uur en om 15.00 uur in de Statenzaal krijgen de bezoekers nog de kans om helemaal in de sfeer te komen van Georgië. Het koor heeft bij de tentoonstelling `Goud uit Georgië' al meerdere optredens verzorgd. Deze concerten zijn door de bezoekers met veel enthousiasme ontvangen. Gratis voor museumbezoekers.

Koor Caucasica
Het koor Caucasica is opgericht in 1998 en staat sindsdien onder de leiding van Yuri Makarov, zelf afkomstig uit Georgië. Het koor is de enige in Nederland die zich speciaal toelegt op muziek uit de delen Kaukasus, Georgië en Armenië. Het repertoire bestaat dan ook uit een enorme schat aan volksliederen, klassieke en religieuze liederen uit de verschillende landen. Uit Georgië komt meerstemmige volksmuziek. De muziek zal afgewisseld worden met instrumentale bijdragen van Maria Osipenko (piano) en Yuri Makarov (viool). Voor meer informatie: www.caucasica.nl

Goud uit Georgië
Bezoekers van het Drents Museum hebben tot en met 15 augustus 2010 de kans om de schatten uit Georgië te zien. Bijna 45.000 bezoekers hebben de prachtige objecten inmiddels bewonderd. Circa 150 schitterende gouden, zilveren en bronzen objecten tonen dat Georgië in de oudheid een hoogstaande metaaltechniek kende. Het centrale thema van deze tentoonstelling is de Griekse mythe van Jason op zoek naar het Gulden Vlies in Colchis (het oude Georgië). Op de tentoonstelling zijn topstukken uit de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd uit diverse plaatsen in Georgië te zien, maar ook kostbare grafvondsten uit de opgravingen van de beroemde tempelstad Vani. Daarbij vallen vooral de oogverblindend mooie gouden sieraden op. De prachtige karakteristieke foto's van de Georgische fotograaf Archil Kikodze zijn een mooie aanvulling op `Goud uit Georgië' en zijn tentoongesteld op de bovenverdieping van het museum.

/////////////////////////