Belgische Federale Overheid


* Bekende Belgen en asielzoekers geven de aftrap van Wereldvluchtelingendag

Bekende Belgen en asielzoekers geven de aftrap van Wereldvluchtelingendag

Datum: 17 juni 2010

Op zondag 20 juni 2010 spelen asielzoekers en bekende Belgen om 15 u een vriendschappelijke voetbalwedstrijd in het Guy Thys-stadion te Etterbeek. Ze doen dit ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag. Het motto van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd is 'Fair Play for Refugees'.

Voetbalmatch en penaltywedstrijd

Van 14 tot 17 kunnen asielzoekers en het brede publiek dit buitengewone evenement bijwonen en de spelers aanmoedigen. Er is ook heel wat randanimatie: kinderanimatie, gespecialiseerde voetbaltraining, demonstratie voetbaljongleren, signeersessies met de Belgische voetbalsterren ...

Bovendien kunnen voetbalclubs hun topscorer inschrijven voor een penaltywedstrijd. De prijs is een training met een vooraanstaande profspeler en met coach Michel Bruyninckx.

Asiel is een recht

De voetbalwedstrijd wil ervoor zorgen dat asielzoekers plezier vinden in sport zodat ze aan zelfvertrouwen kunnen winnen, in een feestelijke, familiale sfeer, en vooral in alle vrijheid.

Vandaag zijn er 43,3 miljoen vluchtelingen wereldwijd, het hoogste aantal sinds midden jaren '90. Deze mensen zijn hun land van herkomst ontvlucht omdat hun vrijheid of hun leven er in gevaar was. Asiel is een recht en een degelijk asielsysteem is dan ook fundamenteel. Dit jaar komen bekende Belgen bijeen op Wereldvluchtelingendag om dit recht te vieren. Alan Haydock, Jérôme Nzolo, Mbo Mpenza, Faris Haroun, Thierry Witsel, Jerôme Vanderzijl en Habib Habibou zullen in aanwezigheid van Robert Waseige en nog vele anderen een wedstrijd spelen in gemengde teams met asielzoekers.

Een co-organisatie

De presentatie van de wedstrijd en prijsuitreiking is in handen van Francesca Vanthielen (vrijwilliger van het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR)) en Pierre Kompany (vader van Vincent en zelf gewezen vluchteling).

Dit evenement is een co-organisatie van Fedasil, het Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen (BCHV), het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), het Belgische Rode Kruis, het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) en vzw 'Friendly Foot'.

Vertegenwoordigers van de zes bovengenoemde partnerorganisaties zullen de hele namiddag aanwezig zijn om informatie te geven over asiel en vluchtelingen in België en de wereld.

Meer informatie vindt u op www.fairplay4refugees.be.