Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Nederland-Japan: 5,7 miljoen kijkers

HILVERSUM, 20 juni 2010 - Gemiddeld 5,7 miljoen kijkers zagen gistermiddag de door het Nederlands elftal met 1-0 gewonnen ontmoeting tegen Japan thuis* voor de buis. De absolute kijkerspiek - van 6,4 miljoen - lag kort voor het einde van de wedstrijd. 91 procent van de Nederlanders van zes jaar en ouder, die gistermiddag tussen half twee en kwart over drie de televisie aan hadden, stemde af op de NOS-uitzending op Nederland 1. Op nos.nl werden gisteren op het hoogtepunt 59.000 gelijktijdige live-streams van Oranjes tweede WK-wedstrijd opgevraagd.

De wedstrijd tegen Japan is de meest bekeken wedstrijd van het WK voetbal tot nu toe. Oranjes eerste duel in Zuid-Afrika werd door 4,2 miljoen voetballiefhebbers - in de thuissituatie -bekeken.

Meest bekeken niet-Oranjewedstrijd is nog steeds het duel tussen Duitsland en het Australië van bondscoach Pim Verbeek. Dit treffen werd vorige week zondagavond gevolgd door 3,6 miljoen mensen. Naar Kameroen-Denemarken keken gisteravond 3,3 miljoen mensen.

Bron: Cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.

* Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat de wedstrijd heeft gevolgd, loopt nog op, als ook de kijkers buitenshuis (werk, horeca etc.) bekend zijn. Deze informatie is maandagochtend - na aanvullend onderzoek - bekend.