KNHS

Totilas straalt ook in stortbui
20 juni 2010
Edward Gal - Totilas

ROTTERDAM (KNHS) - Op het moment dat Edward Gal (Harskamp) samen met Moorlands Totilas het ruiterstadion van het Kralingsebos binnenreed gingen de hemelsluizen wijd open. Terwijl de combinatie op weg ging naar de entree van de piste waren ze beiden reeds doorweekt. Toch weerhield dit noodweer de combinatie er niet van om in de Kür op muziek voor de vierde maal de in dressuur kringen magische grens van 90% te breken. Adelinde Cornelissen (Beilen) legde met Jerich Parzival beslag op de tweede plek, terwijl Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise het Nederlandse feestje in een doorweekt Kralingen compleet maakte door derde te worden. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) legde met Exquis Nadine beslag op de zesde plaats.

Tijdens de persconferentie na afloop van de Kür namen Gal en Schellekens alvast een voorschot op de binnenkort te verwachten beslissingen ten aanzien van de samenstelling van de equipe die naar de WEG in Kentucky gaat en de komende observatiemomenten. Schellekens meldde dat ze wel naar Hickstead - de volgende observatiewedstrijd - wil, maar dat ze niet gaat, omdat dit niet meer zou hoeven. Gal vertelde heel blij te zijn dat zijn levenspartner Hans Peter Minderhoud ook in de Nederlandse equipe is opgenomen, waardoor ze nu eindelijk eens samen in een Nederland vertegenwoordigend team gaan rijden. Bondscoach Sjef Janssen was niet erg gecharmeerd toen hij werd geconfronteerd met deze uitspraken. "We hebben de afspraak gemaakt dat we kort na Rotterdam met elkaar om de tafel gaan, om te kijken waar we nu staan en hoe we verder gaan richting WEG. Men heeft schijnbaar conclusies getrokken die nog niet getrokken kunnen en mogen worden en vooralsnog houd ik vast aan de in een eerder stadium gemaakte afspraken en observatiemomenten", aldus Janssen.
Ook technisch directeur van de KNHS Maarten van der Heijden sprak zijn verbazing uit over de uitlatingen van de ruiters. "Waarschijnlijk hebben de ruiters in hun enthousiasme voorbarige conclusies getrokken. Ik kan me voorstellen dat dit enthousiasme is ontstaan dankzij de fantastische prestaties van Nederlandse dressuurruiters. Door deze prestaties lijkt de equipe zich nu reeds af te gaan tekenen, maar het formele vervolgtraject zal pas in overleg met bondscoach Sjef Janssen komende week afgestemd gaan worden".

Moorlands Totilas zegevierde met een score van 90.143%. "Mijn paard voelde heel fijn aan en als je iets van kritiek wilt uiten zou dat kunnen op het feit dat we in piaffe en passage iets te veel terugkwamen en dat we af en toe even achter de muziek aan reden. Maar dat zijn foutjes die weggeslepen gaan worden. Ik was ongelooflijk bij dat Totilas in de neerstromende regen zo door bleef lopen en hij is voor honderd procent geslaagd voor de paraplu test! Ik heb zelf ook heel fijn gereden en dat is misschien best vreemd, als je weet dat ik thuis al naar binnen ga als ik maar twee drupjes voel. Totilas liep een heerlijk ontspannen proef, waardoor het misschien allemaal net iets minder expressief oogt, maar technisch wel volmaakter wordt uitgevoerd. Het is heel speciaal om door de 90% grens te breken en ook al is dit de vierde maal, dan nog is het bijzonder", aldus Gal, wiens Kür op het oog misschien wel de mooiste was die hij ooit samen met de gitzwarte parel reed. Het tot de allerlaatste plaats gevulde stadion explodeerde toen de jurywaardering op het scorebord verscheen en beloonde de combinatie op weg naar de uitgang met een staande ovatie.

Adelinde Cornelissen reed met Jerich Parzival een iets mindere Kür met een paar kleine storingen. "We reden langs de ring naar de ingang toen de reclameborden begonnen te roteren. Dat bezorgde Parzival even schrik, maar het toont de progressie die we maken dat die spanning ook weer heel snel afvloeide. In het eerste begin van de Kür was mijn paard iets gespannen. Aan de draf appuyementen begon ik iets te enthousiast en in de changementen om de twee was ik iets te overmoedig. Ik dacht er nog twee te kunnen maken, maar dat mislukte dus. Toch denk ik heel goed tevreden te kunnen zijn over de getoonde verrichtingen", aldus Cornelissen.

Imke Schellekens werd derde en ook zij had het gevoel dat een paar kleine dingen iets beter hadden gekund. Zoals het kleine foutje in de eners en het hakkeltje in de uitgestrekte draf. "Waar ik denk ik hoog in heb gescoord was het feit dat mijn paard exact in de maat van de muziek bleef", aldus Schellekens, die verder zei blij te zijn met de stijgende vorm waarin haar paard verkeert.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag Kür:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (v.Gribaldi) - 90.143%
2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Jerich Parzival (v.Jazz) - 83.929%
3) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 81.250%
6) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (v.TCN Partout) - 76.893%

Foto Edward Gal door: www.melissen.net