Politie Haaglanden

Persberichten 20 juni

Haaglanden, 20-06-2010

Buurtbewoner helpt politie bij aanhouding verdachte overval Den Haag Zaterdagochtend 19 juni om 07.00 uur overvielen vermoedelijk drie daders een supermarkt aan het Heeswijkplein. Hierbij werd door de verdachten veel geld buit gemaakt. De politie startte direct een groot onderzoek en zette daarbij een groot gedeelte van de wijk af. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van meerdere politie-eenheden en een speurhond. Ook omstanders hielpen met de zoektocht naar de daders. Dankzij de speurhond vond de politie korte tijd na de overval in de struiken kledingstukken de vermoedelijk door de overvallers waren achtergelaten. Ook werd daarbij een wapen gevonden. Een 18-jarige man werd die ochtend aangehouden. De politie onderzoekt of deze aangehouden verdachte bij de overval betrokken is. De politie zoekt nadrukkelijk getuigen die bijzonderheden kort of direct na de overval op de supermarkt hebben gezien. Ook wil de politie informatie hebben van mogelijke getuigen die nabij de Verwoldestraat de drie daders spullen hebben zien verstoppen. Alle informatie is welkom. Bellen kan naar 0900-8844 of via meld Misdaad Anoniem 0800-700. Uiteraard kan ook bij het politiebureau Zuiderpark langs worden gegaan.

Veelpleger van straat
Den Haag Politieagenten betrapten zondag 20 juni om 03.45 uur twee mannen die een auto op het Slachthuisplein aan het openbreken waren. Toen zij het duo aanspraken, gingen zij er direct vandoor. In de directe omgeving konden de agenten een 26-jarige Rijswijker aanhouden. De man had zich verstopt voor de zoekende agenten. Een agent met diensthond wist de man echter op te sporen. De man staat te boek als veelpleger in Haaglanden. De andere verdachte werd niet meer gevonden.

Korpsprioriteit Veelpleger aanpak
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

Politie zoekt getuigen poging overval
Den Haag/Loosduinen Twee nog onbekende mannen probeerden zaterdag 19 juni om 19.20 uur een supermarkt aan de Alphons Diepenbrockhof te overvallen. Het tweetal wist zich de toegang tot het kantoor te verschaffen en probeerde van de 20-jarige medewerkerster een geldbedrag af te pakken. Toen dat niet direct lukte, gingen beide mannen zonder buit er vandoor. De politie heeft de zaak in onderzoek en roept getuigen op zich te melden aan Bureau Loosduinen via 0900-8844. Opvallend was dat een van de overvallers een oranje cowboyhoed op had. De andere man droeg een zwarte integraalhelm. Beiden mannen zijn vermoedelijk op een scooter weggereden.

Verdachten vernielingen in de cel
Den Haag Dankzij alert reagerende buurtbewoners kon de politie zondag 20 juni om 02.00 uur zes mannen (leeftijd 22-26 jaar) in de Heelsumstraat aanhouden. Het zestal trapte tegen geparkeerde autos. Van ten minste een auto sneuvelde daarbij een autoruit. Het zestal werd ingesloten voor nader verhoor.

Bijzondere taxirit eindigt aan het politiebureau Den Haag Een 31-jarige taxichauffeur kreeg het zaterdag 19 juni om 03.00 uur op de Stationsweg aan de stok met een 22-jarige inwoner uit Leiden. De ruzie ging over de prijs van de rit. De 22-jarige raakte daarbij zo van de kook dat op de motorkap van de taxi sprong. De 31-jarige taxichauffeur stapte in zijn taxi en met de man op de motorkap en al reed hij richting het politiebureau. De Leidenaar sloeg daarbij hard op de voorruit die door daardoor brak. Aan het politiebureau konden beiden hun verhaal doen en maakte de politie proces-verbaal tegen beide mannen op.

Oplichtingstruc mislukt
Den Haag Medewerkers van de dienst parkeerbeheer ontdekten vrijdag 18 juni om 18.00 uur dat een eigenaar van een auto op de Veenkade gebruik maakte van een gestolen invalidenparkeerkaart. Zij belden de politie die de kaart in beslag nam. De 28-jarige eigenaar meldde zich later aan het bureau en kreeg een proces-verbaal.

Brand in hennepkwekerij
Den Haag In een pand aan de Binckhorstlaan ontstond zaterdag 19 juni om 12.15 uur brand. Toen de brandweer het pand betrad, bleek dat in het pand een hennepkwekerij was ingericht. Door kortsluiting is vermoedelijk de brand ontstaan. Toen de brand geblust was, namen de agenten de hennepplanten in beslag. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaren van het pand.

Hennepkwekerijen
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Aanhouding na bedreiging met vuurwapen
Naaldwijk De politie hield donderdag 17 juni om 17.00 uur een 16-jarige jongen uit Naaldwijk aan op verdenking van bedreiging met een vuurwapen. De jongen zou op de Verdilaan enkele omstanders met het wapen hebben bedreigd. Politieagenten die een onderzoek instelden, hielden op het Wilhelminaplein de 16-jarige jongen aan. De ingezette speurhond wist het door de verdachte verstopte vuurwapen terug te vinden. De politie onderzoekt het incident.

Auto zwaarbeschadigd, politie zoekt mogelijke gedupeerden s-Gravenzande Politieagenten hielden zaterdag 19 juni om 02.55 uur een 37-jarige Hagenaar aan op verdenking van het rijden onder invloed en het veroorzaken van een aanrijding. De politie kreeg van een omstander een melding dat een bestuurder van een Volkswagen Golf op de Meerkoet enkele spiegels van geparkeerde autos had geraakt en dat de auto een lekke band had en de bestuurder vermoedelijk met een lekke band had doorgereden. Politieagenten troffen de flink beschadigde auto aan. In de straat zelf viel de schade aan de geparkeerde autos mee. De politie vermoed dat de bestuurder wellicht elders een aanrijding heeft veroorzaakt. De man verkeerde onder invloed van alcohol en blies 690 ugl. Het rijbewijs van de man werd dan ook ingevorderd. De bestuurder verklaarde dat hij uit Den Haag was komen rijden. Tot op heden heeft niemand zich nog gemeld als mogelijke gedupeerde. Is uw auto aangereden en is de veroorzaker daarvan doorgereden? Bel dan de politie in het Westland via 0900-8844.

Cameratoezicht snapt fietsendief
Naaldwijk Dankzij het cameratoezicht kon de politie zondag 20 juni om 00/35 uur een 16-jarige jongen aanhouden. Op de beelden was te zien dat de man vermoedelijk probeerde om vanaf de Molenstraat een fiets probeerde te stelen. Agenten hielden kort hierna in de Rembrandstraat de 16-jarige jongen aan. Hij had een fietswiel bij zich, waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. De jongen werd ingesloten voor nader verhoor.

Slechte dronk
Delft Toen een 34-jarige dronken inwoner uit Berkel en Rodenrijs een café aan de Nieuwe Langedijk wilde binnengaan werd hij door het barpersoneel geweigerd. De man werd kennelijk daardoor zo boos dat hij de ruit van een geparkeerde auto insloeg. Hij raakte daarbij gewond aan zijn hand. De man moest vanwege zijn verwondingen de nacht aan in het ziekenhuis doorbrengen en zal later gehoord worden over zijn gedrag.

Vechtpartij in kroeg
Delft De politie moest zondag 20 juni om 01.00 uur tussenbeide komen om een ruzie in een café aan de Beestenmarkt te sussen. Daarbij werd een 23-jarige Delftenaar aangehouden. Een 22-jarige Delftenaar was het met de aanhouding niet eens en bedreigde enkele politieagenten. De politie moest de wapenstok ter hand nemen om een andere groep opdringerige jongeren op afstand te houden. Hierna konden de twee verdachten mee naar het bureau.

Geweld tegen politieagenten
Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Integrale controle in Zoetermeer
Zoetermeer - Politieagenten hielden vrijdag 18 juni tussen 15.00 en 22.00 uur een Integrale controleactie op de Van der Hagenstraat. In samenwerking met onder meer de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), de Gemeentelijke Belastingdienst Den Haag, het, Rijksbelastingen, Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) controleerden de diverse diensten meer dan honderd personenautos en andere voertuigen.

Door de agenten werden meerdere processen-verbaal uitgeschreven voor diverse verkeersfeiten. Daarnaast inde de politie bij personen openstaande boetes. De taxicontrole door de Inspectie Verkeer en Waterstaat leverde processen-verbaal op ter zake van teveel zitplaatsen, ongeldig vergunningsbewijzen, onvolledige rittenstaten en werkmappen en in één geval bleek er vermoedelijk sprake te zijn van het terugdraaien van de kilometerteller.

De Gemeentelijke Belastingdienst inde 5.000 euro aan achterstallige belasting. Er is vier keer beslag gelegd op een auto. De Rijksbelastingdienst controleerde eveneens op openstaande belastingschulden. De belastingplichtigen die een schuld hadden openstaan konden direct contant of met een pinpas betalen. Het totale bedrag dat is geïnd bedraagt 11.000 euro en er werden 33 personenautos onderzocht. Twaalf daarvan werden in beslag genomen.

Slingerend op weg naar huis
Zoetermeer Politieagenten zagen zaterdag 19 juni om 23.40 uur een 44-jarige automobilist rijden over de Europaweg. De man reed slingerend over de weg en had de hele rijbaan nodig. De agenten besloten de man dan ook aan te spreken. Dat bleek niet voor niets. De man had een flinke borrel op en moest mee naar het bureau. De man was niet meer in staat om een blaastest af te leggen. Daarom nam een arts een bloedproef van de man af. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.