Ministerie van Defensie

Gele Rijders schieten klassiek

20 juni 2010, 11.12 uur

Militairen van 11 Afdeling Rijdende Artillerie hebben gisteren met hun kanonnen, samen met het 100-koppige Philips Symfonie Orkest, de Ouverture 1812 van Tsjaikovski gespeeld. Dit gebeurde tijdens het openluchtconcert Music at the Castle in Lisse.

De ouverture laat de krijgsverwikkelingen van 1812 horen en is beroemd geworden door het gebruik van carillon en kanonschoten als begeleiding van de tsarenhymne in de finale. De Gele Rijders hebben tijdens het concert echte kanonnen in stelling gebracht en afgevuurd. Zo hebben ze de schoten, die oorspronkelijk in dit stuk horen, later herleven.

De Russische componist Tsjaikovski componeerde Ouverture 1812 voor de inwijding van de beroemde Moskouse Christus-Verlosserkerk. Deze kerk was gebouwd ter herinnering aan de Russische overwinning op het leger van Napoleon in 1812

Gele Rijders

11 Afdeling Rijdende Artillerie, ook wel bekend als de Gele Rijders, houdt de tradities van het Korps Rijdende Artillerie in Ere. Foto: ministerie van Defensie

11 Afdeling Rijdende Artillerie, ook wel bekend als de 'Gele Rijders', houdt de tradities van het Korps Rijdende Artillerie in Ere. De eenheid onderscheidt zich door de rijke historie, die zelfs teruggaat tot in de tijd van Napoleon, en de vele traditionele en ceremoniële taken. Het meest bekend is hun saluutbatterij die gisteren optrad met het orkest. Deze ceremoniële batterij wordt onder andere ingezet bij staatsbezoeken en Prinsjesdag.