KNHS

Hoofdprijs voor Bengtsson; Voorn en Van der Vleuten smaakmakers 20 juni 2010
Vincent Voorn - Alpapillon-Armanie

ROTTERDAM (KNHS) - De hoofdprijs van het Rotterdamse CHIO, de Longines Grand Prix Port of Rotterdam, groot 50.000 euro ging naar de Zweedse ruiter Rolf-Göran Bengtsson met Casall la Silla en daarmee doorbrak de donkerbruine hengst de overmacht aan schimmels, die in de barrage moesten beslissen wie zich winnaar mocht gaan noemen van de meest prestigieuze Grote Prijs in de Nederlandse springsport. Vincent Voorn (Dinteloord) met de schimmel Audi's Alpapillon-Armanie en Eric van der Vleuten (Mierlo) met de bruine VDL Groep Kaïd drongen door tot het selecte gezelschap van zeven ruiters die zich plaatsten voor de barrage en eindigden als zesde en zevende.

De plaatsen twee, drie en vier waren voor de schimmels Mylord Carthago met de Franse Pénélope Leprovost, Cedric met de Amerikaanse Laura Kraut en Corradina met de Duitser Carsten-Otto Nagel. Het zevental combinaties had gemakkelijk groter kunnen dan zijn, want twee combinaties kwamen met één strafpunt voor het overschrijden van de tijd aan de eindstreep en tien combinaties noteerden één enkele springfout. Het pleit voor het vakmanschap van piste stoffeerder Louis Konickx dat deze tien combinaties steeds op andere hindernissen hun springfouten maakten, waardoor uiteindelijk niet één sprong als scherprechter aangemerkt kon worden. Onder de vierfouters de Nederlanders Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS (16de) die een voet in de sloot stak, Nathalie van der Mei (Makkinga) met Heechhiem's Tersina (17de), Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze (18de) en Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans (19de), die de allerlaatste hindernis aftikte en daardoor niet doordrong tot de barrage.

Rolf-Göran Bengtsson had als voordeel dat hij als laatste starter in de barrage vertrok. "Ik wist dus wat ik moest doen en mijn paard wist dat ook. Ook in het basisparcours vond ik het een voordeel als laatste van start te mogen gaan, omdat ik daardoor in de gelegenheid was om te zien hoe de concurrenten de problemen in het parcours oplosten. Naar mijn mening stond de tijd in dat basisparcours niet te krap, alleen moest je wel het lef hebben om hier en daar enige risico's te nemen", aldus Bengtsson, die met het oog op de WEG in Kentucky zijn hoop heeft gevestigd op zijn andere paard Ninja la Silla, met wie hij in 2008 individueel zilver won op de Olympische Spelen. "Ninja is nog steeds mijn eerste paard, maar Casall la Silla wordt steeds beter. "Ik verkeer nu in de luxe positie dat ik pas op het laatste moment hoef te beslissen voor welk paard ik ga kiezen om deel te nemen aan de WEG", aldus Bengtsson, die met deze zege de eerste Zweed is in de historie van de in 1937 startende geschiedenis van het Rotterdamse CHIO, die de Grote Prijs wist te winnen.
Pénélope Leprevost plaatste zich als vijftigste en laatste ruiter voor de Grote Prijs en werd uiteindelijk tweede. "Ik ben heel blij met deze tweede plek. Dat ik als eerste in de barrage van start moest gaan vond ik geen nadeel. Ik houd er van om hard te rijden, dus dat heb ik gedaan. Daarmee zette ik de concurrentie voldoende onder druk om uiteindelijk tweede te worden", aldus Leprovost. De derde plek werd gedeeld door de Amerikaanse Laura Kraut met de schimmel Cedric en de Duitser Carsten-Otto Nagel met de schimmel Corradina. De Zwitser Pius Schwizer, die winnaar werd van de Prix du Vainqueur, de ereprijs voor de beste ruiter van het concours, eindigde met Carlina K als vijfde.

Frans Lavooij, voorzitter van de organisatie, kon trots meedelen dat het bezoekers record van 2009 wederom werd gebroken, hoofdzakelijk dankzij de aanwezigheid op donderdag en vrijdag van vele honderden schoolkinderen. De publieksteller stopte op 58.000 toeschouwers.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag Grote Prijs springen (1.60m):


1) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall la Silla - 0 / 0 / 39.43
2) Pénélope Leprevost (Fra) - Mylord Carthago - 0 / 0 / 40.48
3) Laura Kraut (USA) - Cedric - 0 / 0 - 41.27 6) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon-Armanie (v. Aldato) - 0 / 4 - 41.96
7) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Kaïd - 0 / 8 - 43.70 16) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS (v. Bormio xx) - 4 17) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiem's Tersina (v.Corland) -
4
18) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 4 19) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 4 22) Albert Zoer (Echten) - Samurai (v. Iroko) - 8 23) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Santana B (v.Mr.Blue) - 8

Foto Vincent Voorn met Alpapillon-Armanie door: www.melissen.net